03.08.2024, 18:49

"Не позбавляйте нас віри": Як одне рішення чиновників може перевернути життя переселенців з Лисичанська, Сєвєродонецька та Рубіжного

Как одно решение чиновников может перевернуть жизнь переселенцев

Держава планує повернути 300 тисяч дітей до очного навчання. Наказ МОН, який передбачає суттєві зміни умов роботи шкіл з ТОТ та в зоні бойових дій, і який викликав суспільний резонанс, схоже, все ж таки набуде чинності. Було проігноровано петицію про право на освіту дітей ВПО та скасування наказу МОН №850, яка набрала необхідну для розгляду кількість голосів лише за кілька днів. Відкриті звернення громадських організацій та правозахисників, вчителів та батьків, мабуть, також не допомогли. А оскільки наказ передбачає, що основною формою здобуття загальної середньої освіти на території, контрольованій органами влади України, є очна (денна) форма, більшість дітей-переселенців, у тому числі й з Луганщини, скоро втратять можливість навчатися дистанційно.

Останні кілька місяців експерти, освітяни, правозахисники, батьки обговорюють наказ МОН №850. Цей документ відсутній в офіційних джерелах, у тому числі на сайті МОН, проте, незважаючи на всі звернення, у міністерстві наполягають на державній реєстрації цього наказу. Документ викликав вибух емоцій, негативу, обурень та розчарування. Після того, як ]]>петиція ]]>щодо права на освіту дітей-ВПО за пару днів набрала необхідну кількість голосів, чиновникам довелося давати роз'яснення свого рішення. Якоїсь миті здалося, що чиновники "дали задню" і дітям-ВПО залишать онлайн-навчання. Однак ці ілюзії швидко розвіялися. Час Пік розповість, як освітяни-переселенці з "трикутника" на Луганщині намагаються відстояти свої права та права своїх учнів на онлайн-освіту.

Рішення прийнято? Навіщо громадське обговорення?

На сайті Міністерства освіти та науки з'явилася ]]>інформація]]>, що МОН пропонує для громадського обговорення проєкт наказу "Про затвердження Змін до деяких наказів Міністерства освіти та науки України". Проєктом наказу передбачається внести зміни до:

  • Положення про дистанційну форму отримання повної загальної середньої освіти;
  • Порядку зарахування, відрахування та переведення учнів до державних та комунальних навчальних закладів для здобуття повної загальної середньої освіти;
  • Положення про індивідуальну форму отримання повної загальної середньої освіти.

Як зазначили в МОН, зміни стосуються організації отримання повної загальної середньої освіти для дітей, які внаслідок повномасштабного вторгнення РФ вимушено мешкають за межами України, на її тимчасово окупованих територіях або за місцем постійного проживання в Україні.

Зауваження та пропозиції до зазначеного проєкту приймаються в електронній формі до 9 серпня 2024 року:

Люди, які "не в темі" можуть подумати, що після громадського обговорення буде враховано всі зауваження та пропозиції від правозахисників, освітян та батьків. Проте, експерти після ознайомлення з проєктом наказу та змінами, які пропонується внести, переконані, що у МОН вже прийнято рішення й від мети перевести дітей на очне навчання там не відмовилися. А вчителів та дітей з числа ВПО вже готують до того, що скоро їхнє життя кардинально зміниться...

Боротьба триває...

Петиція

Освітяни-переселенці з Луганщини, які вже третій рік поспіль працюють дистанційно, намагаються не допустити закриття "онлайн-шкіл". Після того, як чиновниками було проігноровано петицію №41/006750-24еп щодо права на освіту дітей ВПО та скасування наказу МОН №850, на сайті Кабінету Міністрів України 1 серпня було зареєстровано нову ]]>петицію]]>. До кінця збору підписів залишилося 90 днів, станом на 18:00 3 серпня петицію підписало вже 9 940 осіб з 25 тисяч, необхідних для розгляду.

Лисичанський ліцей №17

Педагогічний колектив Лисичанського ліцею №17 написав звернення до Міністра освіти та науки Оксена Лісового з проханням не допустити видання наказу МОН "Про затвердження змін до деяких наказів Міністерства освіти і науки України" в редакції проєкту, оприлюдненого МОН для громадського обговорення

"Лисичанський ліцей № 17 (колишня Лисичанська багатопрофільна гімназія) – один із взірцевих закладів освіти Луганщини, флагман освіти й науки України, який входить до ста найкращих українських шкіл, даючи учням якісну освіту для вступу до найпрестижніших закладів України та світу. Наша школа - це заклад із авторською системою роботи, відомою в Україні під назвою "Школа успіху" Світлани Бєлухи"...

Наша школа - експериментальний заклад, який протягом 30 років успішно бере участь у всеукраїнських експериментах, проєктах і міжнародних виставках.

Уже третій рік поспіль ліцей працює дистанційно, але зміна формату навчання не вплинула на якість роботи. За результатами НМТ з української мови у 2023 році наш заклад посів 68-ме місце серед усіх закладів загальної середньої освіти України. Щороку учні ліцею продовжують виборювати призові місця на Всеукраїнському етапі конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАН, у предметних олімпіадах на міському, обласному та всеукраїнському рівнях, у різноманітних національно-патріотичних, спортивних та екологічних конкурсах і акціях. За результатами річного оцінювання 100% учнів навчаються на достатньому й високому рівнях", - йдеться у зверненні.

Будівля, де в останні роки розміщувалася Лисичанська багатопрофільна гімназія, була збудована у 1895 р. й була пам'яткою архітектури XIX століття. У травні 2022 року під час обстрілу Лисичанську гімназію було знищено. Гімназія входила до топ-100 найкращих українських навчальних закладів. Здобути освіту тут вважалося престижним, а випускники гімназії з легкістю вступали до вузів не лише в Україні, а й за кордоном. Сьогодні колишні учні гімназії захищають Україну на полі бою. На жаль, деякі з них віддали свої життя за наше майбутнє... У гімназії навчалося багато поколінь лисичан. Навіть після знищення будівлі та кілька років вимушеного поневіряння вони не хочуть вірити, що історія гімназії закінчилася.

"У 2022 році внаслідок масованого обстрілу з боку рф була знищена будівля нашої школи, а сьогодні МОН руйнує наш заклад фізично... Усі ми виїхали з окупації й підтримуємо нашу Батьківщину, віримо в перемогу й очікуємо деокупації, щоб продовжити працювати на звільнених територіях... Для нас наш ліцей - символ стійкості та незламності. Не знищуйте те, що потім неможливо буде відновити! Дайте нам можливість продовжити жити та працювати на користь України!", - йдеться у зверненні.

Лисичанский лицей №17

Лисичанський ліцей №28 "Гарант"

Як зазначила директорка Лисичанського ліцею №28 "Гарант" Боровкова Світлана Валентинівна, у важкий для всіх українців час дуже важливо для людини - не втратити віри. За її словами, новий проєкт наказу МОН, винесений на громадське обговорення, повністю руйнує віру вимушених переселенців.

"Вже більше 890 днів учні, батьки і вчителі ліцею "Гарант" живуть вірою у нашу Перемогу, вірою у деокупацію і повернення в рідний Лисичанськ. Підтримуючи один одного на відстані, відчуваємо плече кожного і кожної. Ми - єдина шкільна родина "Гаранту", яка мріє повернутися і відбудувати нашу школу...

Я, мої колеги, учні і батьки обрали нелегкий шлях, залишивши свої домівки і почавши життя з чистого аркуша. З лютого 2022 року ми всі долучилися до евакуації. Їхали вчителі, за ними батьки і учні. Ми навіть намагалися селитися групами, щоб спілкуватися і співпрацювати. Так з’явились маленькі острівки нашого "Гаранту": Дніпро, Київ, Коломия, Львів тощо. Ми не лише навчали і навчалися, але й допомагали один одному...

Гідність, свобода, патріотизм, довіра, сім’я, розвиток. Ми зберігаємо український прапор зі слідами куль і пожежі, який вцілів на даху "Гаранту" після артобстрілу. Ми зберігаємо фото мирного життя дітей і вчителів "Гаранту". Але за 890 днів війни в нас є вже 890 сторінок історії в фото, дописах, щоденних новинах з уроків, зустрічей і заходів онлайн та офлайн на сторінках у ФБ і в серцях кожного і кожної...

Шановне, Міністерство освіти і науки України, шановний пане Оксене! Згодна, що освіта не буде такою, як була до війни, але вносити зміни, наносити психологічну травму дітям і дорослим під час війни – неприпустимо", - написала директорка "Гаранта" у Facebook.

Ліцей "Гарант" було зруйновано внаслідок ворожих обстрілів у травні 2022 року. Помешкання згоріло вщент, але над ґанком майорів синьо-жовтий прапор. Вцілілий прапор вивіз до Дніпра вчитель французької мови та зарубіжної літератури ліцею Іван Шибков, який пізніше пішов на фронт і став оператором дрону у підрозділі БПЛА 210-го окремого спеціального батальйону. За словами військового, саме цей прапор стане першим експонатом музею відновленого ліцею.

Лисичанский лицей №28 "Гарант"

Лисичанська гімназія №2

Заступниця директора з навчально-виховної роботи Лисичанської гімназії №2 Ганна Рак вважає, що закриття шкіл, які працюють дистанційно через окупацію областей, це "те саме, що забути і викреслити з пам'яті окуповані області".

"Чи знає шановний пан міністр освіти, що наша гімназія ще з часів ковідних карантинів зуміла налагодити якісне дистанційне навчання без вайберу, а на освітній платформі, де ВСІ уроки проводяться у режимі реального часу? Зважаючи на графіки відключення світла ми навчилися коригувати розклад занять таким чином, щоб усі уроки по максимуму проводити онлайн, а не скидати вивчення тем на плечі батьків.

Можливо, перш, ніж говорити про неякісну дистанційну освіту, треба взяти до уваги, що за підсумками НМТ 2023 року Луганська область, яка вся працює дистанційно, посіла 2 місце і залишила позаду УСІ області, які працювали офлайн, крім Львівської?", - написала педагогиня у Facebook, зазначивши, що МОН має переглянути своє ставлення до шкіл, які працюють дистанційно.

Під такими зверненнями, безперечно, підпишуться педагогічні колективи багатьох навчальних закладів Лисичанська, Сєвєродонецька та Рубіжного, які вже понад два роки продовжують дистанційно навчати дітей. Чи допоможуть ці звернення достукатися до чиновників? Зважаючи на все, рішення давно ухвалене і МОН вже оголосило про запровадження комплексної політики "]]>Школа офлайн]]>", мета якої – повернути приблизно 300 тис. учнів за шкільні парти. А для батьків, вчителів, школярів, освітніх управлінців, керівників департаментів освіти, представників органів місцевого самоврядування та громадських організацій МОН запускає нову ]]>гарячу лінію]]> "Школа офлайн".

Такі певні кроки на державному рівні робляться не для того, щоби "давати задню". Але педагоги та батьки не збираються відступати та налаштовані продовжувати боротьбу.

"Друзі, дуже потрібна ваша допомога!

Прошу підтримати петицію про неприпустимість внесення змін до деяких наказів Міністерства освіти, які суттєво обмежують права батьків і дітей на вибір закладу середньої освіти (особливо сімей, які перебувають за кордоном) та можуть знищити середню освіту тимчасово окупованих територій Луганської, Донецької, Херсонської, Харківської та Запорізької областей.

Кожен голос важливий!!!

Тримаємо стрій! Тримаємося своїх!!!", - написала у Facebook Олеся Дорофєєва, вчителька зарубіжної літератури Лисичанського ліцею №28 "Гарант".

Підписати ]]>петицію ]]>можна на сайті Кабміну.

Читайте також: 

"Знають не всі": Чому ВПО з Лисичанська, Сєвєродонецька та Рубіжного потрібно оформити статус "дитина війни"

"Віджатий трикутник": Що робити мешканцям Лисичанська, Сєвєродонецька та Рубіжного, якщо їхні квартири захопили окупанти

Безкоштовне житло: як ВПО з Лисичанська, Сєвєродонецька, Рубіжного стати на облік для отримання житлової площі

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк