14.07.2024, 12:15

Безкоштовне житло: як ВПО з Лисичанська, Сєвєродонецька, Рубіжного стати на облік для отримання житлової площі

Бесплатное жилье: как ВПЛ встать на учет для получения жилой площади

Через розв'язану Росією війну багато українців залишили свої будинки і змушені були стати переселенцями та біженцями. Вимушені переселенці часто стикаються з проблемами, вирішити які складно самостійно. Зокрема, через втрату свого житла. Багато хто не знає, що українці зі статусом ВПО можуть стати на облік для надання безкоштовного тимчасового житла. Також є інші варіанти отримання безкоштовного житла для ВПО.

Україна вперше зіткнулася з питанням захисту своїх громадян-переселенців у 2014 році, саме тоді відбулося найбільше внутрішнє переміщення населення з Криму та Севастополя, а також окремих районів Луганської та Донецької областей. Після повномасштабного вторгнення РФ в Україну в лютому 2022 року кількість внутрішньо переміщених осіб суттєво зросла. Не всі переселенці мають можливість знімати житло й платити за оренду чималі гроші. Тому багатьом варто розглянути варіанти пошуку безкоштовного житла для ВПО. Як стати на квартирний облік, які документи потрібно надати для отримання безкоштовного тимчасового житла, який розмір житла надається та у яких випадках житло не виділяється, розповість Час Пік.

Як стати на квартирний облік

Щоб претендувати на безкоштовне соціальне житло, необхідно зареєструватися та отримати статус ВПО. Оформити довідку ВПО можна особисто та онлайн:

  • у Центрі надання адміністративних послуг;
  • через Управління соціального захисту населення;
  • через уповноважену особу виконавчого органу сільської, селищної, міської ради;
  • у додатку "Дія".

Безкоштовне житло для переселенців можна отримати з житлового фонду для тимчасового проживання. Фонд складається з державного, комунального та приватного житла, переданого у користування державі. Житло надається у регіоні, де переселенці зареєстровані як внутрішньо переміщені особи. Про це йдеться у постанові Кабміну]]> №495]]> "Деякі заходи з формування фондів житла, призначеного для тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб".

Для отримання такого житла необхідно звернутися до ЦНАП або виконавчих органів сільських, селищних, міських рад, або районних державних адміністрацій, де людина перебуває на обліку як внутрішньо переміщена особа.

Які документи необхідно надати

Щоб ВПО стати на квартирний облік для тимчасового проживання, необхідно подати заяву та наступні документи:

  • документи, що засвідчують особу та підтверджують громадянство України;
  • копію довідки ВПО про взяття на облік у Єдиній інформаційній базі даних про внутрішньо переміщених осіб та копії відповідних довідок членів сім'ї (за наявності);
  • документи, видані органами державної реєстрації актів цивільного стану або судом, що підтверджують родинні стосунки заявника та всіх членів його сім'ї (свідоцтво про народження, свідоцтво про шлюб, посвідчення опікуна чи піклувальника тощо);
  • ідентифікаційний код;
  • документи, що підтверджують підстави пріоритетності у наданні житла.

Розмір житлового приміщення та строки проживання

Безкоштовне тимчасове житло надається у розмірі не менше ніж 6 кв. м на одну особу. Безкоштовно жити у таких приміщеннях ВПО можуть до року з можливістю продовження на наступний строк у разі відсутності змін у їхньому статусі або переїзду на інше місце проживання.

Слід зазначити, що якщо приміщення віднесено до фонду житла для тимчасового проживання ВПО та надається безкоштовно, виплата допомоги припиняється. ВПО зобов'язані своєчасно вносити плату за ЖКП за затвердженими тарифами.

Пріоритетність надання тимчасового житла ВПО

Першочергове право на забезпечення житлом мають:

  • багатодітні сім'ї;
  • сім'ї з дітьми;
  • вагітні жінки;
  • особи, які втратили працездатність;
  • особи пенсійного віку серед тих, житло яких було зруйноване чи непридатне для проживання внаслідок війни.

У яких випадках житло не надається

Житло не надається, якщо переселенці чи хтось з членів їхньої сім'ї має у власності житлове приміщення (частину житлового приміщення), придатне для проживання, розміром не менше ніж 13,65 кв. м на одну людину, розташовану на територіях, де не ведуться бойові дії або на територіях, які не окуповані.

Житлові ініціативи

У регіоні, куди переїхали вимушені переселенці, також можуть працювати правозахисні, громадські та волонтерські організації, які займаються наданням житла ВПО. Можна звертатися до них за консультацією та допомогою.

Жінки-переселенки з дітьми можуть звернутися до обласних соціальних центрів матері та дитини.

Інформацію про можливості тимчасового або постійного житла також розміщують та оновлюють:

проєкт "]]>Там, де вас чекають]]>";
]]>Асоціація міст України]]>;
сервіс "]]>Прихисток]]>";
сервіс "]]>Допомагай]]>".

Серед тих, хто сьогодні потребує нового житла, багато ВПО з Луганщини, у т.ч. з Лисичанська, Сєвєродонецька та Рубіжного. Перед ними зараз стоїть непростий вибір: будувати життя на новому місці або шукати відповідний варіант з житлом й чекати на деокупацію рідних міст. Тим часом Луганською обласною військовою адміністрацією офіційно запроваджується збір інформації щодо вцілілого житла. Переселенцям ставлять питання, чи готові вони відмовитися від своїх вцілілих квартир в обмін на компенсацію.

Також у ВПО з Луганщини, у т.ч. з Лисичанська, Сєвєродонецька та Рубіжного утворилася ще одна проблема...

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк