03.08.2024, 19:27

Безкоштовне перевезення речей: як переселенцям з Лисичанська, Сєвєродонецька та Рубіжного подати заявку на послугу

Бесплатная перевозка вещей: как переселенцам подать заявку на услугу

Вимушені переселенці часто стикаються з низкою потреб та питань, вирішити які складно самостійно. Зокрема, через втрату свого житла багато переселенців змушені часто змінювати місце проживання та переїжджати. При цьому не всі переселенці знають, що діє спеціальна соціальна програма, яка пропонує послугу безкоштовного перевезення речей. Час Пік розповість, як подати заявку.

Україна вперше зіткнулася з питанням захисту своїх громадян-переселенців у 2014 році, саме тоді відбулося найбільше внутрішнє переміщення населення в Європі з часів Другої світової війни. Мешканці Криму та Севастополя, а також окремих районів Луганської та Донецької областей почали масово залишати свої будинки та шукати прихистку в інших регіонах країни через анексію Криму, порушення прав людини та активізацію бойових дій на сході України. Після повномасштабного вторгнення РФ в Україну в лютому 2022 року кількість внутрішньопереміщених осіб (ВПО) суттєво зросла.

В Україні станом на травень 2024 року зареєстровано 4,6 млн осіб, які набули статусу внутрішньо переміщеної особи. Насправді переселенців набагато більше, бо після введених урядом змін статус ВПО втратили люди, які виїхали за кордон або є досить заможними.

Маючи власне житло на окупованій території, багато переселенців змушені мотатися країною у пошуках притулку. Часті переїзди можуть негативно позначитися не лише на психічному здоров'ї людини, а й на гаманці. Саме для допомоги переселенцям було створено соціальну програму, яка пропонує послугу безкоштовного перевезення речей.

Про організатора

Компанія "Грузар" вже багато років виконує вантажні перевезення різної складності. Фірма виконує перевезення речей по Києву, області та по всіх містах України. Основними напрямками роботи є квартирний переїзд, вантажне таксі, офісний переїзд, вантажники, перевезення меблів, перевезення речей. Компанія активно організовує різноманітні соціальні та гуманітарні проєкти в Україні.

Хто може користуватися цією програмою

Компанія "Грузар" у березні 2024 року розпочала реалізацію соціальної програми допомоги для людей, які мають офіційний статус внутрішньо переміщеної особи. Також програмою можуть скористатися сім'ї учасників бойових дій.

Яку кількість речей та меблів можна перевезти

Компанія може перевезти будь-яку кількість речей. Однак безкоштовно можна перевезти вантаж масою не більше 1000 кілограмів та не більше 10 кубічних метрів. Все, що більше цього ліміту буде перевозитися платно, згідно з тарифами.

Як відбувається транспортування

Як зазначили у компанії, безкоштовне перевезення відбувається у варіанті довантаження речей до іншого вантажу, що перевозиться. Тобто адреса навантаження та вивантаження має приблизно збігатися із запланованим маршрутом.

Як подати заявку

Для того, щоб скористатися послугою, необхідно заповнити ]]>заявку ]]>на безкоштовне перевезення на сайті компанії. Важливо! Допомогу зможуть отримати лише ті, хто надасть документальне підтвердження статусу ВПО або УБД.

Якщо потрібна допомога у заповненні заявки, можна звернутися (з понеділка по п'ятницю з 10:00 до 18:00) за телефоном:

  • +380 (93) 990 1891

Як ]]>зазначили ]]>у Мінреінтеграції, у 2024-2025 роках планується надати допомогу близько 3000 сімей. У разі великої кількості заявок, в першу чергу допомога надаватиметься тим сім'ям, які найбільше її потребують.

ВПО з "трикутника"

Після повномасштабного вторгнення РФ в Україну велика кількість переселенців з Лисичанська, Сєвєродонецька та Рубіжного опинилася не лише у Києві та різних регіонах України, чимало їх і за кордоном. Для тих, хто опинився за кордоном, у кожній країні діють свої соціальні програми підтримки біженців. Однак, навіть переселенці, що залишилися в Україні, не завжди знають про послуги, якими можуть скористатися абсолютно безкоштовно. Одна з таких послуг – безкоштовне перевезення речей.

На жаль, але більшість ВПО з "трикутника" так і не мають свого нового житла. Але багато хто навіть не знає, що українці зі статусом ВПО можуть стати на облік для надання безкоштовного тимчасового житла. Також є інші варіанти отримання безкоштовного житла для ВПО. Докладніше про це читайте у нашому матеріалі.

Багато переселенців залишилися власниками нерухомості в Україні лише за документами, а фактично їхнє житло зруйноване обстрілами. Законом передбачено виплату компенсації за зруйноване через війну житло. Тепер визначилися з пріоритетністю серед ВПО для отримання компенсації за втрачене житло. Хто з переселенців отримає гроші в першу чергу, дізнайтесь у нашому матеріалі.

Багато сімей ВПО мають дітей, проте не всі знають, що діти мають право на отримання статусу "дитина війни". І навіть ті, хто чув про це, не завжди використовують таку нагоду, а дарма. Які додаткові пільги та "бонуси" отримують діти зі статусом "дитина війни", читайте в нашому матеріалі.

Невідомо, скільки ще доведеться блукати по орендованих квартирах переселенцям з "трикутника", і скільки їх повернеться до рідних міст після деокупації. Але вони мають пам'ятати - доки діє статус ВПО, вони мають право користуватися правами та пільгами для переселенців.

Читайте також: Жителям Лисичанська, Сєвєродонецька та Рубіжного спишуть частину платежів за світло та газ? Хто потрапив до категорії "щасливчиків"?

Читайте ще: "Віджатий трикутник": Що робити мешканцям Лисичанська, Сєвєродонецька та Рубіжного, якщо їхні квартири захопили окупанти

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк