23.07.2024, 20:00

Жителям Лисичанська, Сєвєродонецька та Рубіжного спишуть частину платежів за світло та газ? Хто потрапив до категорії "щасливчиків"?

спишут часть платежей за свет и газ?

На окупованій території Луганської області давно ходили чутки про списання комунальних боргів. Люди два роки чекали, коли ж нова "влада" виконає обіцянки та спише борги, що накопичилися, за ЖКП. Багато хто вже перестав вірити, й раптом приголомшлива новина - ухвалено "урядове" рішення про списання комунальних платежів мешканцям прифронтових територій. Але є одне "але" - спишуть не всі борги та не всім. Хто потрапив у категорію "щасливчиків" та чи варто радіти новині, розповість Час Пік.

На територіях, приєднаних до так званої "ЛНР" у 2022 році, більшість населених пунктів під час "визволення" залишилися без світла, газу, води та опалення. Частина населених пунктів так і живе "відрізаними від цивілізації", люди там вже два роки не бачать ані світла, ані газу, ані води. У деяких – вдалося частково відновити надання комунальних послуг. При цьому люди одержують рахунки на оплату комунальних послуг, у яких "намальовані" суми боргу багатьох буквально шокують. Людям недвозначно дають зрозуміти, що сплатити "комуналку" доведеться у будь-якому випадку.

Одразу після "звільнення" нових територій у 2022 році окупаційна влада пообіцяла жителям, що спишуть усі комунальні борги, а також запевняли, що не потрібно оплачувати "комуналку", якщо послуги не надаються. Цими "красивими" обіцянками вони надихнули місцевих жителів. Минуло небагато часу, окупанти "пообжилися" й ось вже до абонентів полетіли "листи щастя" з величезними боргами за комунальні послуги. Ошелешені люди обурювалися, скаржилися, нагадували окупантам про "красиві" обіцянки, писали "нагору" жалібні звернення - все марно. Й раптом нові "господарі" знову заговорили про списання боргів за комунальні послуги.

"Урядове" рішення

На черговому засіданні т.зв. "уряд ЛНР" прийняв постанову, якою передбачається списання частини комунальних платежів мешканцям прифронтових територій. Постанова ]]>№1]]>42 від 19.07.2024 р. "Про врегулювання деяких питань, пов'язаних із припиненням зобов'язань за надані послуги електропостачання та газопостачання" було опубліковано 22 липня.

У документі йдеться про списання платежів мешканцям прифронтових територій за послуги електро- та газопостачання, але є нюанс. Спишуть частину боргів лише населенню "безоплатних територій" й лише за "безоплатний" період.

"Нарахування за електроенергію та природний газ, зроблені в період з 25 січня 2023 року по 13 вересня 2023 року, для населення "безоплатних територій" мають бути списані; до кінця поточного місяця платежі за енергоресурси, що надійшли від населення за "безоплатний" період, будуть зараховані у рахунок оплати майбутніх періодів/боргів...", - повідомила пресслужба т.зв. "уряду ЛНР".

А це означає, що "пощастить" далеко не всім. До переліку територій, в яких оплата за послугу електропостачання не стягувалася у "безоплатний" період, увійшли, зокрема:

  • міста Попасна, Рубіжне, Сєвєродонецьк, Лисичанськ, Кремінна,
  • смт Борівське, Метьолкіне, Сиротине, Білогорівка, Вовчеярівка, Малорязанцеве,
  • селища Лісова Дача та Лоскутівка,
  • села Біла Гора та Воєводівка.

До переліку територій, в яких оплата за послугу газопостачання не стягувалася у "безоплатний" період, увійшли, зокрема:

  • міста Попасна, Новодружеськ, Привілля,
  • смт Білогорівка, Малорязанцеве, Мирна Долина, Воронове, Метьолкіне,
  • селища Лоскутівка, Лисичанський, Павлоград,
  • село Воєводівка.

Повний перелік населених пунктів, включених до "безоплатних територій", яких стосується списання боргів та перерахунок "платіжок", зазначений у додатках №1 та №2 до]]> постанови]]>.

Як зазначено в "урядовому" документі, з 14 вересня 2023 року стягнення плати за комунальні послуги проводяться по всій "республіці", включаючи "безоплатні території". Людям так і не пояснили, чому було обрано саме цей період та чому під списання не потрапили нарахування за водопостачання.

Чи сильно спростить життя населенню окупованих територій рішення про списання частини комунальних платежів? Навряд чи! Жителі багатьох окупованих міст понад два роки живуть без світла та води, а тим часом в "ЛНР" з 1 липня 2024 року зросли комунальні тарифи...

Боржники мимоволі

У багатьох жителів на окупованій території Луганщини накопичилися величезні борги за "комуналку". На це вплинуло кілька факторів: по-перше, люди втратили роботу та засоби для існування; по-друге, багато хто накопичив велику заборгованість, повіривши в "красиві" обіцянки про списання всіх боргів; по-третє, є категорія людей, які принципово не хочуть оплачувати неіснуючі чи неякісні послуги, а борги тим часом зростають.

У Лисичанську, Сєвєродонецьку та Рубіжному думки населення розділилися: одні категорично відмовляються платити за послуги, яких не отримують, інші – після першої ж вимоги сплатили всі борги, сподіваючись, що їм колись зроблять перерахунок та повернуть переплачені гроші.

У місцевих чатах розгоряються серйозні суперечки з цього приводу. Частина мешканців вважає, що якби всі дружно відмовилися платити за відсутні послуги, то владі довелося б або всім "вибачити" борги, або активніше працювати над відновленням інфраструктури. Їхні опоненти парирують, що якби всі платили за рахунками, то у міста з'явилися б зайві гроші для ремонту міських мереж.

Суперечки не вщухають й досі. А тим часом російські депутати вже вигадали, як уникнути боргів по ЖКГ та що робити з боржниками.

Без суду та слідства

Борги росіян за "комуналку" становили майже 900 млрд рублів за підсумками I кварталу 2024 року. Якщо зараз на боржника подають до суду та очікують на закінчення судового розгляду, то у майбутньому борги за ЖКП планують стягувати без суду та слідства. Відповідний законопроєкт вже внесено до парламенту.

Автори законодавчої ініціативи - група депутатів Держдуми РФ - пропонують замість судових розглядів використовувати виконавчий напис нотаріуса - спеціальну позначку на договорі, яка дає право кредитору примусово забрати гроші у боржника. Автори законопроєкту пропонують попередньо повідомляти боржника про вимогу стягувача, що надійшла, надавши йому термін для реагування - 14 днів. Якщо реакції боржника не було - у справу вступає виконавчий напис нотаріуса, який прирівнюється до рішення суду - за ним заарештовуються всі рахунки боржника. Більше того, стягнення здійснюється лише на основну частину боргу з урахуванням відсотків, боржник повинен буде додатково сплатити штрафи та нараховану пеню.

Як зазначають експерти, якщо новий закон про спрощене стягнення боргів ухвалять, він буде явно не на користь пересічних людей. Наприклад, суд може захистити людину від неправильного нарахування комунальних платежів, а нотаріус навряд чи розбиратиметься з нарахуваннями...

Оскільки у Кремлі називають окуповані території Луганщини "своїми", всі ухвалені в РФ закони діють й в "ЛНР". На окупованій Луганщині сьогодні "віджим" нерухомості набирає обертів. Якщо буде прийнято ще й новий закон, окупанти просто відбиратимуть житло у боржників, прикриваючись законом РФ. Тому боржникам вже зараз варто напружитись та міцно замислитися...

Читайте також: Хроніка звільнення "трикутника", або Як звільняли Лисичанськ, Сєвєродонецьк та Рубіжне 10 років тому

Читайте ще: "Віджатий трикутник": Що робити мешканцям Лисичанська, Сєвєродонецька та Рубіжного, якщо їхні квартири захопили окупанти

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк