16.08.2024, 13:43

ЗСУ показали кадри першого дня прориву кордону в Курській області: подробиці операції

Віктор Білий | Всі новини автора

6 серпня з'явилися перші повідомлення про прорив Збройними силами України (ЗСУ) кордону до Курської області РФ. Приблизно за тиждень цю операцію офіційно підтвердили президент України Володимир Зеленський та головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський.

Днями Десантно-штурмові війська ЗСУ опублікували відео, яке демонструє, як проходив перший день цієї сміливої ​​операції, передає Час Пік.

Відео, розміщене у Telegram-каналі ДШВ ЗСУ, розкриває ключові моменти початкового етапу наступу. Українські військові наголосили, що ретельно спланована підготовка, раптовість та інформаційна тиша відіграли вирішальну роль в успіху операції. У перші години їм довелося проводити розмінування, прорив кордону та знищення оборонних рубежів супротивника, діючи за підтримки авіації та артилерії.

"День, який увійде в історію російсько-української війни. Ретельна підготовка, планування, раптовість, бойовий дух та інформаційна тиша стали визначальними на початковому етапі операції", - зазначили у ДШВ.

На оприлюднених кадрах видно, як українська техніка рухається територією Росії та входить до населених пунктів. Також на відео показані російські полонені, захоплені під час операції.

За останніми даними, під контролем ЗСУ перебувають уже понад 80 населених пунктів Курської області. На підконтрольній території створено військову комендатуру на чолі з генерал-майором Едуардом Москальовим. Водночас ключові західні союзники України, включаючи Великобританію та США, заявили, що не були заздалегідь поінформовані про напад на Курську область. Однак, радник Офісу президента України Михайло Подоляк натякнув, що така інформація могла обговорюватися на непублічному рівні.

Бійці 80-ї окремої десантно-штурмової бригади (одшбр) ЗСУ також показали кадри прориву лінії оборони на Курщині та взяття в полон понад 50 російських солдатів. На відео видно, як штурмові групи 80-ї бригади, отримавши підтримку артилерії та важкої бронетехніки, наблизилися до прикордонного пункту пропуску "Суджа". Зіткнувшись із потужним вогнем українських артилеристів та побачивши українські танки на території прикордонного пункту, російські військові підняли білий прапор та здалися в полон.

Галицькі десантники наголосили, що радять російським солдатам обирати життя, а не безглузду смерть, закликаючи їх здаватися українським силам.

Читайте також: "Не переживайте!: У мережі набирає популярності вірусне відео переселенки з Сєвєродонецька на "підтримку" жителів Курської області

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк