10.09.2024, 09:28

Нідерланди дозволили Україні завдавати удари по всій території Росії: право на самооборону без меж

Марина Гончар | Всі новини автора
авапрпр

Міністр оборони Нідерландів Рубен Брекельманс офіційно підтвердив, що Україна може використовувати зброю, яку їй постачають Нідерланди, для нанесення ударів по території Росії.

Така позиція була озвучена під час інтерв'ю німецькому виданню ]]>Frankfurter Allgemeine Zeitung]]>, передає Час Пік.

Брекельманс підкреслив, що якщо атаки на Україну відбуваються з прикордонних районів Росії чи з російських аеродромів, Україна має повне право завдавати контрударів у відповідь, використовуючи надане їй озброєння.

"Якщо країну атакують з території Росії, Україна має право захищатися і бити по цих об'єктах. Те ж саме стосується перехоплення ракет, які летять на українську територію — вони також можуть бути збиті нашою зброєю ще в повітряному просторі над Росією", — пояснив міністр.

Нідерланди наголошують, що міжнародне право на самооборону не обмежується територією, і країна має право захищати себе незалежно від відстані до агресора. Брекельманс додав: "Право на самооборону не зупиняється за 100 кілометрів від кордону. Ми не накладали жодних обмежень на оперативну відстань для України".

Особливий акцент Брекельманс зробив на новому етапі підтримки України, зокрема на передачі сучасних винищувачів F-16. Ці бойові літаки дозволять Україні завдавати високоточних ударів на великі відстані, що додатково зміцнює здатність країни до ефективної самооборони.

Міністр закликав інші західні країни переглянути свої обмеження на використання наданого Україні озброєння. Він наголосив, що нинішні виклики потребують рішучих дій та підтримки, і зняття будь-яких обмежень щодо використання зброї могло б суттєво посилити обороноздатність України у протистоянні агресії.

Читайте також:

Атака дронів на Москву і Підмосков'я вночі паралізувала роботу трьох основних аеропортів - відео

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк