27.09.2024, 07:10

ФСБ зазнає труднощів у координації з російськими військовими в Курській області, - ISW

Віктор Білий | Всі новини автора

За даними звіту Інституту вивчення війни (ISW), Федеральна служба безпеки Росії (ФСБ) зазнає складнощів у координації бойових завдань з російськими військовими в Курській області, попри те, що контролює антитерористичну операцію проти українського "вторгнення" в регіон.

Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW) у новому звіті, передає Час Пік.

За даними ISW, опозиційне видання "Нова газета Європи" виявило, що спецназ ФСБ, зокрема групи "Альфа" та "Вимпел", бере участь у боях у Курській області. У серпні 2024 року в сутичках загинув один із військовослужбовців спецназу, що підтверджує активну участь ФСБ у бойових діях.

Офіцер ФСБ доручив спецназівцям виявити та знищити українські диверсійно-розвідувальні групи, проте визнав, що ці підрозділи не підготовлені для проведення комбінованих боїв проти регулярних збройних сил. Спецназ традиційно займається контртерористичними операціями та, на думку аналітиків, не має необхідних ресурсів та досвіду для успішного протистояння ЗСУ.

Додатково джерело, близьке до російських спецслужб, повідомило "Новій газеті Європи", що Центр спецоперацій ФСБ не має налагодженого зв'язку з військовими частинами, і досі немає спільного штабу для координації дій.

Згідно зі звітом ISW, 9 серпня Володимир Путін доручив ФСБ провести антитерористичну операцію у Білгородській, Брянській та Курській областях після початку українського наступу. Однак надалі він продовжив видавати аналогічні завдання Міністерству оборони та Росгвардії, що створює додаткові складнощі в управлінні.

Аналітики ISW наголошують, що дублювання завдань та неефективні структури управління залишаються джерелом тертя між ФСБ та Міноборони. У той час, як українські збройні сили продовжують активні дії в Курській області, захопивши під контроль 100 населених пунктів і взявши в полон кілька сотень російських військовослужбовців, майбутнє військової координації в цьому регіоні виглядає невизначеним.

Читайте також: В Курській області війська РФ використовують тактику випаленої землі, – військово-політичний аналітик

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк