12.07.2020, 08:59

В Україні ввели нові правила отримання водійського посвідчення

В Украине ввели новые правила получения водительского удостоверения

В Україні змінилися правила отримання водійського посвідчення. Міністерство внутрішніх справ поновило правила видачі документів і проведення іспитів для отримання права керування транспортними засобами.

МВС змінило правила отримання водійського посвідчення. Про це йдеться в наказі МВС №408 від 22.05.2020, який був зареєстрований в Міністерстві юстиції України 6 липня 2020 за № 625/34908, повідомляє Час Пік.

Наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.

Міністерство внутрішніх справ затвердило:

- Інструкцію про порядок приймання іспитів для отримання права керування транспортними засобами та видачі посвідчень водія;

- Інструкцію про використання технічних засобів контролю під час здачі іспитів (в тому числі за допомогою фото- та відеотехніки), збереженні отриманої за допомогою них інформації і доступ до неї.

Свідченням проходження водіями транспортних засобів підготовки і перепідготовки є наступні документи:

- свідоцтво про закінчення закладу з підготовки, перепідготовки, підвищення кваліфікації водіїв, інформація про котре наявна в ЄДР МВС;

- документи про професійну (професійно-технічну) освіту державного зразка за професіями "Водій автотранспортних засобів", "Водій мототранспортних засобів", "Водій трамвая", "Водій тролейбуса", видані закладом, що має ліцензію на провадження відповідної діяльності у сфері професійно-технічної освіти.

Якщо особа з будь-яких причин не здало іспити в ТСЦ МВС, виданий документ, який засвідчує підготовку і перепідготовку водіїв транспортних засобів, вважається дійсним для складання іспитів протягом двох років з дня закінчення закладу.

Відеофіксація

Теоретичний та практичний іспити фіксуватимуться на відео, на якому повинно бути видно обличчя учня та інструктора, а також їх дії, тривалість іспиту і дата його проведення.

Теоретичний іспит

Теоретичний іспит приймається в спеціально обладнаному приміщенні ТСЦ МВС. Екзаменаційний квиток налічує 20 питань, до кожного з яких є від 2 до 5 варіантів відповідей (один з них - правильний).

Результати теоретичного іспиту зберігаються три місяці, учень який провалив тест не буде допущений до практичного іспиту.

Теоретичний іспит не складено, якщо особа:

- допустила три помилки;

- не надала відповіді на питання у відведений для здачі теоретичного іспиту час;

- при відповіді на питання користувалася додатковими електронними приладами, навчальною літературою, засобами зв'язку, пристроями зчитування, обробки, зберігання та відтворення інформації, а також окремими елементами, які можуть бути складовими частинами відповідних технічних засобів або пристроїв, друкованими або рукописними матеріалами, іншими засобами, предметами, а також підказками інших осіб.

Практичний іспит

Практичний іспит проходить в два етапи:

- на майданчику для навчання з початкового керування;

- в умовах дорожнього руху на певних ТСЦ МВС маршрутах (за винятком перевірки навичок керування транспортними засобами категорій A1, A, B1).

Перший етап практичного іспиту проходить не менше 10 хвилин до визначення вміння керувати ТЗ. Другий етап в умовах міста буде проводитися не менше 20 хвилин. Тривалість практичної частини не повинна перевищувати 60 хвилин.

Учень має три спроби на перездачу. Якщо він тричі не склав практичний іспит, то він повинен пройти повторний курс підготовки з практичного керування транспортним засобом в будь-якому закладі, і тільки потім допускається до наступного іспиту.

Теги новин: