23.08.2020, 09:55

Україна 23 серпня відзначає День Державного прапора

флаг Украины

В Україні крім Дня Незалежності в серпні відзначають ще одне важливе державне свято. 23 серпня - День Державного прапора України.

Свято є державним, але додатковий вихідний в цей день не передбачений, повідомляє Час Пік.

На загальнодержавному рівні свято встановлене в 2004 році указом президента України Леоніда Кучми "Про День Державного прапора України".

Свято встановлене "...на вшанування багатовікової історії українського державотворення, державної символіки незалежної України та з метою виховання поваги громадян до державних символів України...".

До цього День державного прапора святкували тільки у Києві на муніципальному рівні 24 липня, оскільки саме в цей день в 1990 році синьо-жовтий прапор було піднято над Київською МДА.

У 2009 році президент Віктор Ющенко своїм указом заснував церемонію підняття державного прапора 23 серпня по всій країні. Щорічно в цей день в різних куточках країни проводиться церемонія підняття прапора України та проходять офіційні урочистості.

Прапор вивішують на великих підприємствах, державних установах та організаціях. Піднімають прапори і представники української діаспори в інших країнах.

Перше офіційне визнання синьо-жовтого прапора - 22 березень 1918 року, коли Центральна Рада прийняла закон, затвердивши поєднання кольорів як прапор Української Народної Республіки.

За словами істориків, вперше використання прапора таких кольорів датується ще XV століттям. Уперше синьо-жовтий прапор згадується в історії сучасних територій України як герб Львівської землі. Під ним воювали в Грюнвальдській битві 1410 року.

З XVIII століття козаки Запорізької Січі почали використовувати хоругви жовтого та блакитного кольорів, а в 1918 році прапором нової української держави став синьо-жовтий прапор з синім вгорі.

Український жовто-синій прапор символізує кольори пшеничного поля та неба.

У Києві 22 серпня 2020 підняли найбільший прапор України. Висота флагштока - близько 90 метрів, розміри полотнища - 16 на 24 метри.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк