14.10.2020, 07:32

Сьогодні відзначають День захисника України

День защитника Украины

В Україні 14 жовтня відзначають День захисника, який збігається з іншими важливими святами – Покровом Пресвятої Богородиці та Днем Українського козацтва.

Державним святом і неробочим днем День захисника України став у 2015 році за ініціативою президента Петра Порошенка, повідомляє Час Пік.

У 2014 році Петро Порошенко скасував святкування Дня захисника Вітчизни 23 лютого, який за часів СРСР був відомий як День Радянської Армії та Військово-морського флоту. Одночасно Порошенко заснував 14 жовтня як День захисника України.

Відповідний указ був підписаний на свято Покрова Пресвятої Богородиці - 14 жовтня 2014 року. З 2015 року День захисника України є державним святом і неробочим днем.

Таке рішення прийнято з метою "вшанування мужності та героїзму захисників незалежності і територіальної цілісності України, військових традицій та перемог українського народу, сприяння подальшому зміцненню патріотичного духу в суспільстві і на підтримку ініціативи громадськості".

"У багатому подвигами літописі українського воїнства безліч битв та дат, гідних стати Днем захисника Вітчизни. Україна більше ніколи не відзначатиме це свято за військово-історичним календарем сусідньої країни. Ми будемо шанувати захисників своєї Батьківщини, а не чужої!",- сказав Порошенко у своїй промові 24 серпня 2014 р., анонсуючи скасування старого свята і заснування нового. 

Нагадаємо, 14 жовтня християни східного обряду відзначають свято Покров Пресвятої Богородиці. Як зазначає Інститут національної пам'яті, в українській традиції Свято виявилося тісно пов'язане з ідеєю захисту від ворогів.

Українські козаки вважали Богородицю своєю захисницею, а свято Покрови - найважливішим у своєму календарі. Церква Покрови Богородиці була центральною у великих козацьких поселеннях (Січах). За святом 14 жовтня закріпилася ще одна назва - Козацька Покрова, а в громадському сприйнятті його символами стали військова честь, відвага, доблесть та мужність.

Читайте також: Покров Пресвятої Богородиці: про що моляться біля ікони, традиції та заборони великого свята

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: