16.10.2020, 13:35

Україна отримає вакцину від COVID-19: коли і кого будуть прищеплювати в першу чергу

Украина получит вакцину от COVID-19

У світі розробляють близько 180 вакцин проти коронавірусу COVID-19, 10 з них проходять третій етап випробувань. Україна отримає вакцини для пріоритетних груп населення після їх реєстрації та кваліфікації Всесвітньою організацією охорони здоров'я.

Україна в рамках механізму COVAX однією з 92 країн отримає вакцину від COVID-19 для пріоритетних груп населення. Про це повідомив заступник голови МОЗ - головний санітарний лікар України Віктор Ляшко під час брифінгу 16 жовтня, передає Час Пік.

Передбачається, що буде кілька траншей вакцин, для того, щоб покрити як мінімум 20% населення. 

"Україна буде забезпечена вакцинами проти коронавірусної хвороби, після їх реєстрації виробниками і рекваліфікації Всесвітньою організацією охорони здоров’я. Ми робимо все можливе, щоб Україна отримала вакцину пріоритетно, серед перших країн, які будуть її використовувати.

Сьогодні ми зайшли в рамки механізму COVAX, який об’єднує понад 180 країн, і який буде отримувати вакцину для того, щоб всі країни, незалежно від їх економічного стану, могли отримати вакцину одними із пріоритетних (перших - ред.). Передбачається, що буде декілька траншів вакцин, для того, щоб покрити цим механізмом як мінімум 20% населення, саме пріоритетних груп", - сказав Ляшко.

У ВООЗ сподіваються, що до наступного року буде принаймні одна ефективна вакцина. Але вона буде доступна тільки в "обмеженій кількості". 

За словами Віктора Ляшка, сьогодні проходить розробка близько 180 вакцин-кандидатів, 10 з яких проходять випробування на третин клінічної стадії.

"Механізм COVAX працює і говорить про те, що для 92 країн, це визначені країни, які отримають вакцину або безоплатно, або нижче ринкової ціни. Україна також потрапила в ці 92 країни. Для цих 92 країн планується, що буде використовуватись вакцинні продукти фірми АstraZeneca, Велика Британія, для 61 країни, і NovoVax Сполучених Штатів Америки для 92 країн. Також попередньо домовленості є, що площі, на яких будуть вироблятися ці вакцини, - знаходяться в Індії, в інституті сироваток", - сказав Ляшко.

За словами чиновника, першими щеплення від COVID-19 в Україні отримають люди з групи ризику. Молоді та здорові люди - не раніше 2022 року. 

Пріоритетними групами вважаються:

- працівники з високим ризиком інфікування в закладах охорони здоров'я;

- працівники, які забезпечують відповідь на надзвичайні ситуації;

- люди з серйозними супутніми захворюваннями;

- люди старшого віку, які проживають в закритих колективах;

- працівники з критичним рівнем ризику - вчителі та працівники шкіл;

- люди з супутніми захворюваннями середньої тяжкості;

- люди старшого похилого віку;

- люди, які живуть у притулках для бездомних або в інших установах.

Нагадаємо, стала відома приблизна вартість дози вакцини від COVID-19.

Читайте також:

В Україні встановлено новий антирекорд за кількістю виявлених хворих на COVID-19 за добу

У "червону" зону потрапила рекордна кількість міст та районів України: повний перелік

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк