30.12.2020, 10:53

В Україні перевірять всіх одержувачів соцвиплат: Кабмін дозволив почати перевірки пенсіонерів та субсидіантів

В Украине проверят всех получателей соцвыплат

Міністерство фінансів України перевірить правомірність отримання українцями пенсій та субсидій. Уряд прийняв постанову для початку перевірок одержувачів соцвиплат.

Кабінет Міністрів України затвердив порядок перевірки одержувачів держвиплат. Верифікацію буде проводити Мінфін, а позбавляти допомоги у разі виявлених порушень буде Мінсоцполітики, повідомляє Час Пік з посиланням на ]]>прес-службу]]> Міністерства фінансів.

Кабінет Міністрів України 28 грудня затвердив "Порядок доступу до інформації в інформаційно-аналітичній платформі електронної верифікації та моніторингу органів, що здійснюють державні виплати".

Зазначається, що даний документ був прийнятий відповідно до Закону України "Про верифікацію та моніторинг державних виплат" з метою надання можливості органам, що здійснюють державні виплати, отримувати засобами інформаційно-аналітичної платформи в режимі реального часу підтвердження відповідності інформації, повідомленої отримувачами державної допомоги, вимогам законодавства, що впливають на визначення їх права на отримання та розмір державних виплат, або рекомендацію щодо проведення додаткової перевірки такої інформації.

Інформація про кожного, хто звернувся за держдопомогою, потрапить на спеціальну платформу, де можна буде побачити відкриті банківські рахунки та залишки по ним, інформацію про фактичне місце проживання, паспортні дані, дані з податкової тощо.

Відповідно до Порядку органи, що здійснюють державні виплати, отримуватимуть доступ до інформації на безоплатній основі на підставі укладеного договору з Мінфіном. Також керівник такого органу визначатиме уповноважених осіб для надання їм доступу на час виконання ними повноважень.

До якої інформації буде відкритий доступ:

- про зареєстровані автомобілі, мотоцикли та інші транспортні засоби;

- про реквізити документів, виданих особі, а також документів, на підставі яких видано такі документи (тип, назва документа, серія, номер, дата видання та уповноважений суб'єкт, що видав документ, термін дії документа), викрадених (втрачених) документів, місця проживання;

- про осіб, які порушили прикордонний режим, режим у пунктах пропуску через державний кордон України або режимні правила в контрольних пунктах в'їзду-виїзду;

- про митне оформлення ввезених на митну територію України транспортних засобів, їхніх складових частин, що мають ідентифікаційні номери;

- про виписки з бюджетних рахунків для зарахування надходжень щодо сплати особою штрафу за вчинення кримінального або адміністративного порушення;

- про джерела доходів, отриманих фізичними особами від податкових агентів, або ознаки наявності доходу, отриманого фізичною особою від здійснення підприємницької або здійснення незалежної професійної діяльності.

Якщо з'ясується, що людина отримувала виплати неправомірно, їх можуть припинити. Незаконно отриману субсидію змусять повернути до бюджету.

Як зазначили в Кабміні, верифікація державних виплат спрямована на те, щоб допомогу з державного бюджету отримували саме ті, кому вона потрібна. Верифікація проводиться в інтересах людей, яким дійсно необхідна допомога, та усіх чесних платники податків.

Читайте також: Виплата пенсій у січні 2021 року: у ПФУ зробили важливу заяву

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк