03.01.2021, 21:47

У "Медзакупівлях України" заявили, що купувати російську вакцину від COVID-19 немає жодних підстав

Марина Началова | Всі новини автора
Арсен Жумадилов

В України немає жодних підстав закуповувати російську антиковідну вакцину "Супутник V". У цьому сегменті представлені більш дешеві, ефективні, надійні вакцини.

Про це заявив у Фейсбуці гендиректор ДП "Медичні закупівлі України" Арсен Жумаділов, передає Час Пік.

"Не буду зупинятись детально на сумнівності процесу розробки та випробувань цієї вакцини-кандидата, зокрема, на тому, що московський Інститут Гамалеї розпочав розробку одним з останніх, але оголосив про успішне завершення другої фази випробувань першим влітку минулого року. При цьому з третьої фази він досі не вийшов з оприлюдненими результатами", - зазначив Жумаділов.

Також він зазначив, що покладатись на державну російську організацію в умовах російської збройної агресії проти України в питанні забезпечення епідемічного благополуччя всієї країни - "як мінімум невігластво".

Жумаділов підкреслив, що в сегменті векторних вакцин, якою і є російська вакцина-кандидат, є значна конкуренція.

"18 виробників по всьому світу знаходяться на тому чи іншому етапі розробки. Серед них є такі авторитетні гравці міжнародного фармацевтичного ринку, як AstraZeneca, Johnson & Johnson та інші. При цьому AstraZeneca вже має дозвіл на використання в низці країн включно із Великобританією. Тобто наразі для замовлення російського продукту, в сегменті якої є дешевші, ефективніші, надійніші вакцини, немає жодних раціональних підстав", - зазначив гендиректор "Медзакупівель".

Нагадаємо, у Росії заявили про готовність випробовувати в Україні вакцину від коронавіруса.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк