02.02.2021, 22:36

Як в українців можуть "угнати" мобільний номер: "Київстар" попередив абонентів про небезпеку

Марина Началова | Всі новини автора
угоняют номера

Зловмисники можуть заволодіти мобільним номером абонента: про таку небезпеку заявив мобільний оператор "Київстар".

"Допомогти" шахраям може нова ініціатива уряду щодо надання послуги переходу на іншого оператора без зміни номера в "єдиному вікні" без будь-якої реєстрації та ідентифікації користувача.

Про це говорила на прес-конференції глава відділу з регуляторних питань "Київстар" Світлана Олексієнко. Вона зазначила, що послуга зміни оператора без зміни номера була введена в Україні в травні 2019 року. Цією послугою вже скористалися 103 тисячі абонентів, або 0,1% від усіх абонентів мобільного зв'язку в Україні. За словами Олексієнко, до сьогоднішнього дня ні у "Київстару", ні у інших операторів України поки не було зареєстровано жодного випадку "угону" сім-карти при зміні оператора.

У "Київстарі" не заперечують проти спрощення процедури зміни оператора, але виступають проти введення принципу "єдиного вікна", коли скасовується обов'язкова реєстрація абонента у оператора, від якого він іде.

Олексієнко зазначила, що 90% абонентів мобільного зв'язку в Україні не ідентифіковані. В таких умовах з "єдиним вікном" відкриваються нові можливості для шахраїв, які можуть прийти до оператора і отримати номер, який їм подобається, а разом з ним - доступ до особистих даних абонента, мобільного банкінгу, акаунтів у соцмережах і т.д.

Олексієнко підкреслила, що система "єдиного вікна" не працює в жодній країні з незареєстрованими абонентами: такий принцип можливий тільки за умови реєстрації сім-карти за паспортом і укладення договору з оператором.

Читайте ще: Новий мобільний оператор пропонує українцям наддешеві тарифи: скільки коштує пакет на місяць

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: