22.02.2021, 18:11

Найдовша дорога, аеропорт на Донбасі і "Велика реставрація": Зеленський розповів про масштабні плани на 2021 рік

Марина Началова | Всі новини автора
зеленский

Керівництво України має амбітні плани щодо розвитку інфраструктури країни в нинішньому році. Зокрема, мова йде про будівництво доріг, мостів, аеропортів.

Президент Володимир Зеленський на форумі "Україна 30. Інфраструктура" розповів про заплановані на 2021 рік проекти, передає Час Пік.

Будівництво найдовшої дороги України

Як заявив Зеленський, у 2021 році планується відремонтувати та реконструювати 4,5 тисячі кілометрів державних доріг і 2 тисячі кілометрів місцевих.

На цей рік планується ряд великих амбітних проектів, серед них - будівництво траси М-30 довжиною 1400 км, яка буде найдовшою дорогою України і з'єднає схід і захід країни. Президент зазначив, що цей проект присвячений 30-річчю Незалежності України.

Також в планах будівництво Київської обхідної дороги загальною протяжністю 150 км.

Відновлення мостів

Другим пріоритетним напрямком, зазначив Зеленський, є національна програма відновлення мостів, в рамках якої в 2020 році побудовано та оновлено 216 мостів, серед них - легендарний і сумнозвісний міст в Запоріжжі. У цьому році планується будівництво та оновлення 245 мостів, зокрема Кременчуцького мосту.

"Кожен день ми доводимо, що Україну можна об'єднувати не тільки гаслами, а й новими дорогами і мостами", - додав президент.

Залізна дорога

"Наша мета - щоб залізнична поїздка між містами займала в українців максимум 3-4 години", - сказав Зеленський.

За його словами, передбачається оновлення вагонів, вдосконалення та впровадження нових маршрутів "Інтерсіті". Крім того, буде вдосконалюватися система приміських поїздів, зокрема, готується проект City Express - це інший, якісний і сучасний рівень приміського сполучення, який, серед іншого, допоможе вирішити проблеми з трафіком у великих містах. Перший етап проекту включає Київ, Харків і Дніпро.

Авіасполучення

Як зазначив глава держави, перш за все передбачається програма розвитку регіональних аеропортів - в Ужгороді, Чернівцях, Полтаві та в цілому в 16 містах України.

Як повідомив Зеленський, недавно почалася реконструкція міжнародного аеропорту в м. Дніпро. Також планується побудувати аеропорт міжнародного значення на Закарпатті - між Ужгородом та Мукачевом.

"І наша амбітна, але цілком реальна мета, яку ми хочемо реалізувати якомога швидше, - це національна державна авіакомпанія, яка зможе здійснювати рейси як усередині країни, так і по всьому світу", - заявив Зеленський.

Аеропорт для Луганської та Донецької областей

Зеленський анонсував будівництво аеропорту на Донбасі, який би забезпечив цивільне авіасполучення з регіоном. За словами президента, можна було б відновити і відкрити Маріупольський аеропорт, проте військові кажуть, що це небезпечно.

"Між Луганською і Донецькою областями зараз будуть знаходити точку, і в цьому році ми почнемо проектування нового серйозного аеропорту для цих двох областей, для цивільних рейсів", - сказав Зеленський.

Водний транспорт

Президент нагадав, що нещодавно було прийнято закон про концесії, і вже підписані дві концесійні угоди щодо порту Ольвія і порту Херсон. За його словами, це значні інвестиції в розвиток інфраструктури портів і великі надходження до державного бюджету.

Крім того, прийнятий закон про внутрішній водний транспорт дає старт розвитку річкових перевезень, що допоможе знизити навантаження на дороги і дасть потенційний економічний ефект в мільярди гривень.

Розвиток індустріальних парків

Зеленський зазначив, що індустріальні парки - це популярний у світі принцип організації промисловості та ефективний інструмент залучення інвестицій.

"Зараз у нас існує 46 індустріальних парків, але, на жаль, більшість з них - лише на папері, без належної інфраструктури, без комунікацій, без доріг. Ми працюємо над вирішенням цих проблем і побудовою в Україні дієвої, потужної системи індустріальних парків у кожному регіоні", - заявив президент.

Велика реставрація

Зеленський наголосив на необхідності розвитку туристичного потенціалу України. Тому в поточному році розпочато програму "Велика реставрація", яка передбачає відновлення замків, музеїв, театрів та інших перлин історичної та культурної спадщини України.

"За три наступні роки буде відреставровано близько 150 таких об'єктів по всій Україні", - заявив Зеленський.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк