08.05.2021, 07:22

В Україні відзначають День пам'яті та примирення

В Украине отмечают День памяти и примирения

В Україні 8 травня відзначають День пам'яті та примирення, присвячений пам'яті жертв Другої світової війни. Свято відзначають у річницю капітуляції нацистської Німеччини.

У більшості країн Європи, в США та Великобританії саме 8 травня вшановують пам'ять загиблих у Другій світовій війні. Дні пам'яті та примирення було проголошено рішенням 59-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН 24 листопада 2004 року, повідомляє Час Пік.

У резолюції ООН пропонується країнам-членам, організаціям і приватним особам відзначати один або два дні 8-9 травня як дні пам'яті жертв Другої світової війни. В Україні прийнято відзначати День пам'яті та примирення в річницю капітуляції нацистської Німеччини - 8 травня. 

В Україні День пам'яті та примирення відзначається з 2015 року відповідно до Закону України "Про увічнення Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років". 

Відповідно до Указу президента України, дату встановила Верховна Рада в рамках реалізації політики декомунізації. Тоді ж було прийнято рішення відзначати 9 травня як День Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні замість встановленого з радянських часів Дня Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 рр.

Офіційне гасло пам'ятних подій: "1939-1945. Пам'ятаємо. Перемагаємо". В Україні символом пам'ятних днів з 2014 року вважається червоний мак. Ця квітка символізує кривавий слід від пострілу.

У День пам'яті та примирення в Україні зазвичай проводять пам'ятні та жалобні заходи в пам'ять про всіх загиблих у Другій світовій війні, церемонії покладання квітів та зустрічі з ветеранами. 

Згідно з результатами опитування, проведеного Фондом "Демократичні ініціативи" спільно з соціологічною службою Центру Разумкова, більше 40% українців вважають, що Україна повинна відзначати і День пам'яті та примирення 8 травня, і День Перемоги над нацизмом 9 травня.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк