02.06.2021, 18:52

Аномальний початок: коли в Україну повернеться хороша погода та які "сюрпризи" готує літо

дождь

Початок літа підніс українцям справжній "сюрприз". Вже другий день в країні вирує негода, не припиняються зливи.

Час Пік розповість про погодну ситуацію на сьогодні, а також про те, до яких катаклізмів варто готуватися.

Початок літа не задався?

Кінець травня, здавалося, не "віщував" біди. Однак буквально за один день погода в регіонах кардинально змінилася. Так, у Карпатах 1 червня випав сніг, а 2 червня - і зовсім замело, про що повідомила прес-служба ДСНС України у Facebook. Температура повітря впала до -2 градусів.

Крім того, без електрики залишилися понад 50 населених пунктів. Найбільше постраждали Дніпропетровська, Донецька та Запорізька області. Як уточнили в Донецькій ОДА, енергетики та рятувальники займаються ліквідацією наслідків негоди: відновлюють електропостачання, прибирають дерева, що впали, відкачують воду з дворових територій.

У Запорізькій області зафіксована аномально холодна погода. За інформацією регіональних ЗМІ, на вулиці температура опустилася до +11-13 градусів, що значно нижче середньостатистичної норми. Також наголошується, що в регіоні з'явилася нова напасть. Через підвищену вологість Запорізьку область буквально атакували равлики та слимаки, які відчувають себе в дощову погоду, ймовірно, більш комфортно, ніж місцеві жителі.

У Дніпрі калюжі виявилися настільки "повноводними", що жителі міста почали влаштовувати запливи на байдарках.

Не обійшла стороною негода і столицю України. Так, в результаті сильного пориву вітру в Києві впало дерево, яке обірвало лінії електропередач і пошкодило кілька автомобілів.

Які прогнози дають синоптики?

Ймовірно, холодна та дощова погода ще затримається. Так, відомий український синоптик Наталка Діденко попереджає про те, що 3 червня найбільша кількість опадів припаде на смугу від Харківської області через Полтавську, Дніпро з районами, захопить Кропивницький з районами до Одеської, Миколаївської, Херсонської областей.

У Приазов'ї, на Луганщині, в Криму сильні дощі можуть чергуватися з проясненнями.

На решті території України погода буде також нестійкою, вітряною, проте дощі - місцями та незначні.

Температура повітря вдень коливатиметься в межах +15-20 градусів. Найбільш холодна погода спостерігатиметься в Харкові, Полтаві, Дніпрі та Одесі.

Згідно з прогнозом "Укргідрометцентру", у більшій частині регіонів 3 червня вже буде сонячно. Зокрема, на західній та північній території. У п'ятницю смуга опадів звузиться.

Разом з тим, в ДСНС ]]>оголосили "жовтий" рівень небезпеки]]> в ряді областей через сильні зливи.

"3 червня вночі в Миколаївській, Херсонській, Дніпропетровській, Харківській та Луганській областях значні дощі (I рівень небезпеки, жовтий)", - йдеться в повідомленні рятувальників.

Коли налагодиться погода в Луганській області?

Як повідомляють в Луганському обласному гідрометцентрі, 3 червня в регіоні будуть дощі - як вночі, так і вдень. Місцями грози. Можливі пориви вітру до 15-20 м/с. Температура вночі +10-15 градусів, вдень +15-20 градусів.

У подальшому дощі припиняться, потеплішає:

  • 4 червня - хмарно з проясненнями, вдень та вночі дощ, місцями грози; вітер північно-східний, 7-12 м/с; температура вночі + 8-13 градусів, вдень +15-20 градусів;
  • 5 червня - хмарно з проясненнями, невеликий короткочасний дощ; вітер північно-західний, 5-10 м/с; температура залишиться такою ж;
  • 6 червня - мінлива хмарність; вночі без істотних опадів, вдень невеликий короткочасний дощ; вітер західний, 5-10 м/с; вдень потеплішає до +23 градусів.

Яких погодних аномалій чекати від літа цього року?

У коментарі "Радіо Свобода" директор "Укргідрометцентру" Микола Кульбіда повідомив, що в 2021 році літо може стати для українців справжнім випробуванням через сильну спеку, яка дасть про себе знати з другої декади червня.

"Починаючи з червня, а особливо липень та серпень - це температура повітря, яка буде значно вище норми, і більшу кількість днів вона буде досягати 30-35, а в окремі дні навіть до 40 градусів, тому літо може бути тільки спекотним. Іншого літа у нас вже не буде", - зазначив Кульбіда.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк