30.06.2021, 14:40

Рада прийняла закон про механізми виведення банків з ринку

Ольга Романец | Всі новини автора
Верховная Рада

Верховна Рада ухвалила у другому читанні та в цілому законопроєкт № 4546 щодо вдосконалення механізмів виведення банків з ринку та задоволення вимог кредиторів цих банків.

Про це повідомляє пресслужба Верховної Ради, передає Час Пiк.

Закон, зокрема, визначає правові підстави для відшкодування шкоди (збитків) особою, якою заподіяно шкоду банку та кредиторам банку, а також особою, яка внаслідок таких дій отримала майнову вигоду.

"Законом удосконалено деякі питання відшкодування шкоди (збитків) пов'язаними з банком особами, іншими особами, дії або бездіяльність яких призвели до заподіяння кредиторам та/або банку шкоди (збитків), у тому числі, передбачивши можливість укладення Фондом гарантування вкладів фізичних осіб договору про добровільне відшкодування такої шкоди (збитків), механізм повернення коштів колишнім кредиторам банку після його ліквідації, звільнення від сплати судового збору, державного мита, плати у сфері державної реєстрації", – йдеться у повідомленні.

Закон уточнює деякі процедурні аспекті виведення неплатоспроможного банку з ринку, ліквідації банків, повноваження Фонду, його органів, механізм правового захисту працівників членів адміністративної ради Фонду тощо.

Закон також:

  • удосконалює процедуру та перелік підстав для виявлення нікчемних правочинів;
  • уточнює деякі питання нормативно-правового регулювання порядку проведення ліквідаційної процедури;
  • удосконалює механізм правового захисту працівників Фонду та членів його адміністративної ради;
  • врегульовує питання роботи Фонду із забезпеченими кредиторами, банків, які виводяться з ринку;
  • уточнює питання щодо сплати судового збору та плати за проведення державної реєстрації.

Законом також врегульовано окремі питання процесуального характеру. Серед яких, зокрема, питання подання цивільного позову в інтересах кредиторів неплатоспроможного банку, положення щодо набуття Фондом статусу позивача у справі в інтересах кредиторів неплатоспроможного банку у господарському процесі, уточнено деякі процедурні питання виконавчого провадження, здійснено інші уточнення до відповідних нормативно-правових актів, що є дотичними, регулюють процедури та процеси, що змінюються цим законом. 

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк