12.10.2021, 09:56

Перехід на зимовий час: коли та як переводимо стрілки годинника у 2021 році

Переход на зимнее время

У 2021 році Україну знову очікує перехід на зимовий час. Українці за традицією переведуть стрілки годинника на годину назад.

Наприкінці жовтня Україна знову переходить на зимовий час. Прихильникам відмови від переведення годинників поки не вдалося домогтися свого, тому в одну з неділь жовтня українці зможуть поспати на годину більше, повідомляє Час Пік.

Переведення годинників в Україні на зимовий час у 2021 році відбудеться в останні вихідні жовтня в ніч з суботи на неділю. Тобто о 4:00 ночі 31 жовтня ми повинні перевести стрілки годинника на годину назад. Це дозволить у вихідний поспати на годину довше. 

Вставати вночі, щоб перейти на зимовий час, зовсім необов'язково. Багато хто, лягаючи спати, відразу переводять стрілки годинника на годину назад. А практично всі годинники у сучасних гаджетах та пристроях переводять час автоматично.

На території Української РСР зимовий і літній час було введено у 1981 році. Дана процедура проводиться для того, щоб заощадити електроенергію, приблизно на 1-3%. Тому восени стрілки годинника переводять на зимовий час - на годину назад, а навесні на літній - на годину вперед.

Перехід на зимовий час у незалежній Україні здійснюється згідно з постановою Кабміну "Про порядок обчислення часу на території України" №509 від 13 травня 1996 р.

В Україні вже неодноразово намагалися скасувати переведення годинників на літній та зимовий час. Остання спроба була навесні 2021 року.

Зокрема, 3 березня Верховна Рада прийняла ]]>законопроєкт ]]>"Про обчислення часу в Україні" (№4201) у першому читанні. Цим проєктом закону передбачається встановити та закріпити на території України єдиний київський час та відмовитися від подальшого сезонного переведення стрілок годинника. Однак Рада не змогла прийняти проєкт закону в другому читанні і відправила документ на доопрацювання.

Ініціатором законопроєкту є перший віце-спікер парламенту Руслан Стефанчук. За його словами, перехід на літній або зимовий час негативно впливає на біоритми людини. Він також підкреслив, що 95% території України знаходиться в межах одного часового поясу, а економічна доцільність переведення стрілок годинника не доведена.

"Сезонний часовий стрибок" призводить до зміни біологічних ритмів та негативним чином відбивається на загальному стані людини, як фізіологічному, так і психологічному. Після переведення годинникових стрілок у громадян погіршується самопочуття, знижується працездатність, спостерігається значне загострення хронічних захворювань", - пояснював Руслан Стефанчук.

Він також додав, що сезонне переведення годинників, на думку вчених, призводить до розвитку серцево-судинних та імунних захворювань.

У країнах Євросоюзу останній раз перевели стрілки годинника у березні 2021 року - рішення про скасування коригування часу було прийнято Європарламентом 6 березня 2019 року.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: