19.10.2021, 20:45

В Україні вводяться обмеження на міжрегіональні перевезення: які документи будуть вимагати для поїздки

Марина Началова | Всі новини автора

З 21 жовтня подорожувати по Україні зможуть не всі: перевезення між регіонами "жовтої", "помаранчевої" та "червоної" зони фактично будуть можливі лише для вакцинованих проти коронавірусу пасажирів. Альтернатива вакцинації - негативний тест або сертифікат про одужання, який поки що недоступний.

Нові правила будуть діяти для міжобласних перевезень автомобільним, залізничним та авіаційним пасажирським транспортом. На міський та внутрішньообласний транспорт обмеження не розповсюджуються, передає Час Пік з посиланням на МОЗ.

Так, з 21 жовтня для поїздок між регіонами України буде потрібен COVID-сертифікат про вакцинацію (для переміщення між регіонами "жовтої" зони - про хоча б одну дозу вакцини, а для поїздок з/до регіону "червоної" зони - про повний курс вакцинації) або негативний результат тесту, дійсний протягом 72 годин.

Для поїздок між областями можна показати цифровий сертифікат в додатку "Дія". У МОЗ зазначили, що паперову довідку про отримання першої дози вакцини проти COVID-19 може видати лікар, який проводив щеплення. Йдеться про форму 063-О. Її також можна використати для поїздок міжрегіональним транспортом.

Як повідомили у МОЗ, передбачається можливість використання для поїздок у транспорті сертифікату про одужання від коронавірусної хвороби. Такий сертифікат передбачено у додатку "Дія", проте наразі він перебуває на етапі тестування. Коли він стане доступним для користувачів "Дії", тоді його можна буде використовувати для того, щоб скористатись громадським транспортом для поїздок між регіонами. Діяти такий COVID-сертифікат буде 180 днів.

На питання, чи можна отримати паперову довідку про перенесену хворобу, у МОЗ відповіли, що отримання паперової довідки наразі не передбачено. Громадяни зможуть використати такий COVID-сертифікат в "Дії", коли він стане доступним.

Деякі українці цікавляться, чи можна показувати для міжрегіональних поїздок довідку про протипоказання до щеплення. У МОЗ заявили, що наразі не існує затвердженої форми довідки про протипокази до вакцинації проти COVID-19.

Водночас у міністерстві наголошують, що осіб, які дійсно мають абсолютні протипоказання до щеплення в Україні менше 1%. Йдеться про тяжку алергічну реакцію на першу дозу вакцини (анафілактичний шок) або гіперчутливість до одного з компонентів вакцини.

Постанова №1236 не передбачає, що громадяни можуть пред’являти під час міжрегіональних поїздок документ про протипокази до вакцинації.

Невакциновані громадяни можуть використовувати для міжрегіональних поїздок негативний результат ПРЛ або експрес-тесту, зробленого не раніше, ніж 72 години тому.

Слід зазначити, що на сьогодні в Україні жоден регіон не входить до "зеленої" зони карантину, тож так чи інакше "транспортні" обмеження найближчим часом будуть стосуватися усіх міжобласних перевезень.

Нагадаємо, у МОЗ повідомили, який відсоток невакцинованих серед українців, які потрапляють до лікарні з коронавірусом.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк