26.10.2021, 12:36

Ляшко пояснив, чому медики не потрапили під обов'язкову вакцинацію проти COVID-19

Марина Началова | Всі новини автора

В Україні затверджено список професій, для яких вакцинація від коронавірусної інфекції є обов'язковою. Проте медичних працівників у цьому переліку немає.

Міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко в інтерв'ю "]]>Українській правді]]>" пояснив, чому медики не потрапили під обов'язкову вакцинацію, передає Час Пік.

Він зазначив, що будь-який документ ухвалюється з урахуванням ризиків.

"Ризик недопуску медичного працівника на місце роботи превалює над ризиком потенційного інфікування. Якщо в невеликому райцентрі з центральною районною лікарнею, не дай Боже, складеться ситуація, за якої два анестезіологи не захочуть вакцинуватись, то в цьому населеному пункті просто не буде медичної допомоги", - пояснив Ляшко.

За словами міністра, те, що медиків не включили у першу групу обов'язкової вакцинації, не означає, що їх не включать взагалі.

"Ми більш детально проаналізуємо категорії медичних працівників (які відмовляються робити щеплення – ред.) – це медсестра, лікар, лікар якого профілю, яких лікарень. Щоб після випуску наказу ми на 100% були впевнені, що він не вплине на універсальний доступ до послуг у сфері охорони здоров’я", - заявив Ляшко.

За його словами, наразі в Україні від коронавірусу вакциновано більше 50% медиків.

Наразі обов'язковій вакцинації проти COVID-19 підлягають працівники центральних органів виконавчої влади та їх територіальних органів, місцевих державних адміністрацій та їх структурних підрозділів, а також закладів освіти. Однак список таких професій планують розширити.

"Уже на погодженні проект наказу МОЗ, який я підписав. Він охоплює соціальних працівників, працівників державних підприємств, установ і організацій, а також працівників критичних для економіки країни сфер. Це водоканали, Укрпошта, Укрзалізниця", - заявив Ляшко.

Нагадаємо, названо дату, коли невакцинованих педагогів і чиновників будуть відстороняти від роботи.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк