10.01.2022, 11:49

В Україні вводять бустерну дозу вакцини проти COVID-19 для всіх вакцинованих

Ольга Романец | Всі новини автора
вакцина

В Україні дозволили бустерну дозу вакцини проти COVID-19 для всіх вакцинованих осіб віком від 18 років.

Оптимальний термін ревакцинації - від 6 до 9 місяців після завершення первинного курсу вакцинації незалежно від того, якою вакциною прищепилася людина, передає Час Пік.

На сьогодні дані свідчать, що ефективність вакцин в запобіганні симптоматичного перебігу COVID-19, обумовленого варіантом "Омікрон", значно нижче в порівнянні з варіантом "Дельта" і швидко знижується з плином часу, особливо серед людей старшого віку. Введення бустерної дози наближає ефективність вакцин до 90% у попередженні госпіталізації внаслідок захворювання на COVID-19.

"МОЗ закликає всіх невакцинованих людей у віці від 60 років щепитися проти COVID-19 якомога швидше. Для цього створені всі необхідні умови + літні люди можуть записатися в найближчий пункт або центр вакцинації, де вони мають пріоритет. Люди, які не можуть пересуватися самостійно, можуть викликати мобільну бригаду додому", - йдеться в повідомленні МОЗ.

Для бустерної дози перевагу надавати Moderna або Comirnaty от Pfizer-BioNTech, незалежно від того, якою вакциною була щеплена людина. Тим, хто отримав перші два щеплення вакциною CoronaVac від Sinovac Biotech, рекомендується вводити бустерну дозу вакцини Pfizer.

За відсутності мРНК-вакцин бустерну дозу можна зробити іншою вакциною згідно з дозволеними в Україні схемами.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк