29.01.2022, 11:53

В Україні 29 січня вшановують пам'ять героїв Крут

В Украине 29 января чтят память героев Крут

29 січня Україна відзначає День пам'яті героїв Крут. Збройне зіткнення сталося між загоном РСЧА Михайла Муравйова та загоном УНР, який захищав підступи до Києва.

29 січня - траурна дата в історії України. У цей день українці згадують героїв Крут - молодих патріотів, які загинули у 1918 році, захищаючи підступи до Києва від більшовицької навали, повідомляє Час Пік.

У січні 1918 року біля залізничної станції Крути (нині Чернігівська область) сили Української Народної Республіки намагалися зупинити наступ більшовицьких військ, що просувалися на Київ. 

Чотиритисячна армія Михайла Муравйова зіткнулася із загоном київських студентів та гімназистів, добровольців та бійців вільного козацтва, які захищали УНР.

Бій тривав до вечора, але сили були нерівними. Після наказу про відступ один взвод зі студентської сотні потрапив в оточення, в сутінках втратив орієнтир та вийшов на станцію Крути, яка вже була захоплена червоноармійцями. 27 полонених юнаків розстріляли, молодшим з них було по 16 років.

Після розстрілу більшовики не дозволили поховати тіла загиблих. Тільки після звільнення Києва від червоноармійців, за розпорядженням українського Уряду, 19 березня 1918 року пройшли урочисті похорони полеглих у бою під Крутами на Аскольдовій могилі.

25 серпня 2006 року на залізничній станції "Крути" президентом України Віктором Ющенком було офіційно відкрито "Меморіал пам'яті Героїв Крут".

Щорічне вшанування пам'яті жертв героїв Крут закріплено у постанові ВРУ від 16 травня 2013 року "Про відзначення подвигу героїв бою під Крутами". 

В Украине 29 января чтят память героев Крут

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк