09.02.2022, 10:26

Спекотна погода та раптові зливи: кліматолог розповіла, яким буде літо в Україні

прогноз погоды

Через глобальне потепління клімат в Україні, як і по всій планеті, буде змінюватися. За прогнозами вчених, Україна поступово переходить до нового, невластивого їй клімату.

За прогнозами клімотологів, літо у 2022 році в Україні очікується досить спекотним та з великою кількістю опадів. Про це розповіла кліматолог, провідна наукова співробітниця Інституту геофізики ім. С.I. Суботіна НАН України Світлана Бойченко, передає Час Пік.

За її словами, Україна поступово переходить до нового, невластивого їй клімату. Літо буде по-справжньому "гарячим" періодом, температура влітку буде триматися вище норми, а опадів буде набагато більше.

За її словами, якщо раніше спекотна погода була характерна для липня-серпня, то зараз температурні рекорди перемістилися на червень. З хороших новин - великої посухи не передбачається, очікуємо більше, ніж раніше, дощів.

Кліматолог уточнила, що дощі не будуть затяжними, схожими на тривалі тропічні зливи, але будуть сильними та раптовими.

"По-перше, потепління буде продовжуватися, і тенденція зараз характерна для літніх таких спекотних періодів, які будуть перемежовуватися з більш традиційними ситуаціями. І плюс червень буде також відзначатися певною повторюваністю аномально високих температур, що раніше не було характерно...

Тобто ми трошки переходимо в інший клімат. І можливо, навіть почнеться зміна з атмосферними опадами, їх почне випадати трохи більше, особливо влітку. Тому що останні десятиліття характерно зниження атмосферних опадів в літні місяці, і це була велика проблема на тлі високих аномальних температур.

Атмосферні опади останні часи у нас випадають у вигляді злив. Це не такі тихі циклонічні дощі протягом трьох, п'яти, семи днів, а раптові зливи, коли за короткий час випадає місячна, а навіть і дві-три місячні норми опадів. І це проблема, тому що екосистема не встигає засвоїти цю вологу. І крім того, це зливи і опади призводять до підтоплення і повеней", - сказала Світлана Бойченко.

Також кліматолог зазначила, що згідно зі спостереженнями, весна в останнє десятиліття приходить раніше й починається раптово, "різко і відразу" без переходів та мінливої погоди.

Відносно зими, очікується, що в наступне десятиліття ситуація також трохи зміниться - буде більше снігу і температура знизиться.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк