26.03.2022, 11:54

Україна переходить на літній час: коли переводимо годинники

Иллюстративное фото / Открытый источник

Україна готується переводити годинники на літній час. Переведення годинника на літній час відбувається в останню неділю березня.

У зв'язку з тим, що Україна поки що не відмовилася від переходу на літній та зимовий час, в останню неділю березня стрілки переведуть на годину вперед, повідомляє Час Пік.

У ніч проти неділі, 27 березня, Україна переходить на літній час. О третій годині ночі потрібно перевести стрілки годинника на годину вперед.

Це питання регулює постанова Кабінету міністрів від 13 травня 1996 року № 509 "Про порядок обчислення часу на території України".

Нагадаємо, в Україні діє час другого часового поясу (київський час) – UTC+2 (у літній період – UTC+3). Годинники в Україні традиційно переводять двічі на рік: навесні (в останню неділю березня) - на годину вперед о 03:00 та восени (в останню неділю жовтня), коли стрілки переводять на годину назад о 04:00.

Україна почала переводити годинники у 1981 році, як і інші республіки СРСР та інші держави світу. Це було зроблено для того, щоб заощаджувати електроенергію та продовжити світловий день.

З того часу Україна неодноразово намагалася скасувати цю норму. Остання спроба відбулася у 2021 році, однак Верховна Рада провалила голосування за відповідний проєкт закону, відправивши його на доопрацювання.

Єврокомісія бореться за відміну переходу на зимовий та літній час з 1996 року. 2021 мав стати останнім роком переведення стрілок. Однак через те, що територією Євросоюзу проходять три годинні пояси, а між окремими країнами-членами ЄС немає єдності – процес скасування загальмувався і дати переходу пересунули до 2026 року.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: