10.05.2022, 12:21

Група Єрмака-Макфола представила Дорожню карту енергетичних санкцій проти РФ

Віктор Білий | Всі новини автора

Міжнародна робоча група з санкцій проти Росії, яку очолюють керівник Офісу президента України Андрій Єрмак та директор Інституту міжнародних досліджень Фрімана-Споглі (FSI) Майкл Макфол, представила Дорожню карту енергетичних санкцій: рекомендації щодо санкцій проти Російської Федерації.

Про це повідомила прес-служба Офісу президента, передає Час Пік.

"Це вже другий напрацьований групою Єрмака-Макфола документ. Він деталізує енергетичні санкції, допомагаючи урядам і компаніям по всьому світу формувати пропозиції щодо санкційної політики щодо Росії", - зазначили в Офісі президента.

За даними експертів, бюджет Росії базується на доходах від продажу енергоносіїв, насамперед у країнах Європи. З 24 лютого Європейський Союз щодня сплачував близько 800 млн доларів США за імпорт російської нафти та газу. Документ містить рекомендації щодо політичних дій, які допоможуть позбавити Росію цього доходу. При цьому йдеться і про мінімізацію перебоїв на ринках та у світовій економіці.

Експертна група підтримує рішення Європейської комісії щодо запровадження повної заборони на імпорт усієї російської нафти, а також обґрунтовує поступове ембарго на імпорт газу з РФ. Група Єрмака-Макфола надає пропозиції, включаючи конкретні механізми, як забезпечити кероване поетапне впровадження такої заборони. І водночас звести до мінімуму прибутки від експорту російської нафти протягом перехідного періоду.

У документі йдеться і про додаткові санкції для запобігання обходу обмежень, накладених на енергетичний сектор. Зокрема це цілеспрямовані санкції проти постачальників послуг з морського експорту в обхід режиму контрольованих продажів.

У Дорожній карті містяться стратегії, що дозволяють зробити Європу незалежною від російських енергоносіїв та протидіяти використанню енергетичних ресурсів як зброю.

Також йдеться про важливість відключення Росії від фінансових потоків від експорту газу, оскільки Європа під час війни платить РФ за газ набагато більше, ніж за нафту.

Європейське ембарго на російські енергоносії має бути частиною скоординованої стратегії ЄС та Сполучених Штатів. Вона повинна включати синхронні дипломатичні кроки та взаємодію із зацікавленими сторонами в приватному секторі, зазначили експерти.

Автори документа закликають уряди, а також державні та приватні компанії взяти Дорожню карту як основу для подальшого публічного просування енергетичних санкцій проти Росії.

Читайте також: Росія стягує війська в Бєлгородську область - ISW

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: