06.07.2022, 09:27

Український математик Марина В'язовська стала другою жінкою в історії, яка здобула Філдсівську премію.

Марина Вязовская

Киянка Марина В'язовська здобула від Міжнародної математичної спілки найпрестижнішу нагороду в галузі математики, яку вручають раз на чотири роки. Вона стала першою громадянкою України та другою жінкою в історії, хто отримав Філдсівську премію.

Крім В'язовської, нагорода була вручена французу Уго Дюмінілю-Копену, британцю Джеймсу Мейнарду та уродженцю Південної Кореї Джуну Ха. Про це ]]>повідомила ]]>прес-служба Міжнародної математичної спілки, передає Час Пік.

"За доказ того, що решітка Е8 забезпечує найщільнішу упаковку однакових сфер у 8 вимірах і за подальший внесок у пов'язані екстремальні завдання і проблеми інтерполяції в аналізі Фур'є", – йдеться у повідомленні.

Українка разом із командою математиків вирішила рівняння, над яким провідні математики світу ламали голови кілька століть. Воно вирішує, як розміщується у восьми та 24-мірних просторах нескінченна кількість точок, які відштовхуються один від одного.

Марина В'язовська стала другою жінкою в історії, яка отримала премію Філдса. Першою була Маріам Мірзахані з Ірану в 2014 році.

Медаль В'язовська отримала на Міжнародному конгресі математиків у столиці Фінляндії Гельсінкі. Ця конференція організовується Міжнародною математичною спілкою кожні чотири роки у зв'язку з врученням медалі Філдса.

Міжнародний конгрес математиків, на якому традиційно вручається премія, у 2022 році мав відбутися в Санкт-Петербурзі. Однак після початку повномасштабної війни в Україні РФ було позбавлено права його проведення і форум було перенесено в онлайн.

Марина В'язовська - випускниця Київського університету, де отримала ступінь бакалавра математики. Ступінь магістра вона отримала у Німеччині. Нині працює у Федеральній політехнічній школі в Лозанні (Швейцарія).

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк