25.10.2022, 14:17

Декретні виплати 2022 року: В Україні змінили розмір допомоги

Віктор Білий | Всі новини автора

В Україні триває фінансування допомоги у зв'язку з вагітністю та пологами. До того, у 2022 році її розмір зріс. Нині середня декретна допомога становить 49,5 тисяч гривень (дані на серпень 2022 року). А це на 4,6 тисячі більше, ніж торік.

Про це повідомляє Фонд соціального страхування України, повідомляє Час Пік.

Допомога у зв'язку з вагітністю та пологами фінансується Фондом соціального страхування України та виплачується в повному обсязі одним платежем застрахованій особі. Виплати здійснюються на підставі листка непрацездатності, який підписується на 30-му тижні вагітності.

Розмір декретної допомоги обчислюється шляхом множення суми середньоденної заробітної плати на кількість днів фактичного перебування у відпустці у зв'язку з вагітністю та пологами. Зазвичай 126 календарних днів (70 днів до передбачуваного дня пологів та 56 днів після пологів).

Однак у разі передчасних, багатоплідних пологів або виникнення ускладнень додатково до основного видається листок непрацездатності тривалістю 14 календарних днів, який також підлягає сплаті за рахунок коштів ФССУ.

Допомога у зв'язку з вагітністю та пологами від Фонду компенсує 100% втраченої заробітної плати (доходу) незалежно від тривалості страхового стажу жінки.

Водночас особам, які протягом 12 місяців перед настанням страхового випадку мають стаж менше ніж 6 місяців, розмір допомоги розраховується виходячи з нарахованої заробітної плати (доходу), з якої сплачуються страхові внески, але не більше розміру допомоги, обчисленої з дворазового мінімального розміру заробітної плати.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: