15.01.2023, 22:43

Грошові виплати або "пакет малюка": як змінився розмір допомоги при народженні дитини у 2023 році

Віктор Білий | Всі новини автора

В Україні при народженні дитини батьки можуть розраховувати на підтримку від держави, вона може бути в грошовому вираженні, а також "пакет малюка" з набором необхідних речей для новонародженого.

У 2023 році розмір грошової допомоги складе 41280 гривень. Одразу після народження можна отримати 10 320 гривень. Решта суми виплачується протягом наступних 36 місяців по 860 гривень на місяць.

Допомогу оформлюють на одного з батьків або опікунів, з яким постійно мешкає малюк. Оформлення може продовжуватися протягом 12 місяців з дня народження дитини, протягом періоду до карантину та більше одного місяця після його завершення.

Для оформлення допомоги онлайн:

  1. Зареєструйтесь або авторизуйтесь в офісі електронних послуг Міністерства соціальної політики.
  2. Заповніть онлайн-форму для надсилання послуги та накладіть електронний підпис.
  3. Заповнена заява автоматично вирушить до органів соціального захисту.
  4. Не пізніше ніж наступного дня після отримання заяви органом соціального захисту вам призначать допомогу (у разі правильно заповненої форми).

Так званий "пакет малюка" можна отримати в грошовій або натуральній формі. Гроші можна отримати лише за умови, що вони підуть на дитину. Посібник видається протягом року після народження малюка.

Одноразову фінансову допомогу розміром не менше 3 прожиткових мінімумів на дитину до 6 років держава перерахує одразу на спеціальну соціальну картку Приватбанку. З 1 грудня 2022 року ця сума становить мінімум 6816 гривень.

Розрахуватися цією карткою можна лише за конкретну групу товарів, у безготівковій формі та в магазинах, що беруть участь у проєкті "Монетизація одноразової натуральної допомоги", або купити товари в інтернет-магазині "Мамалюк".

Нагадаємо, після початку війни уряд дозволив батькам вільно використовувати "дитячі" гроші, отримані як компенсацію за "пакет малюка".

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк