07.06.2023, 21:49

Через підрив ГЕС розпочався масовий мор риби: Про що попереджає МОЗ - відео

Альона Тихоненко | Всі новини автора
мор риби

На Дніпропетровщині розпочався масовий мор риби через підрив росіянами Каховської гідроелектростанції. Це явище може поширитись і на інші регіони України. У МОЗ попередили про загрозу інфекційного захворювання.

На обмілілих водоймах залишилось декілька десятків тисяч риб, повідомляє Час Пік з ]]>посиланням ]]>на Міністерство охорони здоров'я.

У МОЗ нагадують, що мертву рибу, або ту, що помирає, жоден спосіб приготування не зробить безпечною, тому її не можна зберігати, готувати, сушити, варити, смажити тощо. Також варто уникати купівлі риби в місцях стихійної торгівлі.

Керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак у своєму Telegram-каналі опублікував відповідне відео.

МОЗ попереджає, що ця риба може містити збудники інфекційних хвороб, паразитів чи небезпечні хімічні речовини. Однією з найбільших загроз може стати гостре інфекційне захворювання під назвою ботулізм. 

"Воно виникає в результаті вживання продуктів, отруєних токсинами, що виробляються бактеріями-збудниками хвороби. Цей токсин є одним із найсильніших від усіх відомих біологічних отрут. Збудник ботулізму стійкий до впливу зовнішніх факторів. Ігнорування хвороби або неправильне та несвоєчасне лікування може призвести до паралічу і навіть смерті", — йдеться в повідомленні.

При виникненні перших ознак харчового отруєння варто одразу звернутись до лікаря. Серед симптомів ботулізму можуть бути такі: втома, слабкість, нудота, головний біль, можливе зниження чіткості зору, сухість у роті та горлі, ускладнене ковтання і мовлення, здуття живота.

Також у Міністерстві додають, що підвищення температури та втрата свідомості не характерні для ботулізму.  А протидійна сироватка є в достатній кількості.

Пропонуємо до перегляду:

Дивіться нову серію анімаційного серіалу "Хробаки", створеного лисичанською студією "Час Пікчерз продакшн". Невеличкі сатиричні історії веселих хробачків з інтригуючим сюжетом іноді дійсно нагадують реалії сьогодення, але запевняємо вас – це все вигадка автора;), інтерв'ю з яким можна почитати тут.

Читайте також: Стріляють і не дозволяють рятуватися: На Херсонщині окупанти покинули людей напризволяще, є загиблі - відео

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк