10.06.2023, 22:45

У МВС попередили про загрозу шахраїв через підрив ГЕС: Як не потрапити в пастку

Альона Тихоненко | Всі новини автора
кібершахраї

Через підрив росіянами Каховської ГЕС може зрости кількість шахраїв, які намагатимуться нажитися на українцях, які опинилися в скрутному становищі, тому потрібно бути максимально обережним.

Про це повідомляє Час Пік з посиланням на ]]>пресслужбу]]> Міністерства внутрішніх справ України.

Насамперед у МВС попереджають про спроби аферистів продати неіснуюче житло. Також вони можуть пропонувати псевдоевакуаційні перевезення. Шахраї можуть просити передплату за послуги, а потім зникнути.

Також зловмисники можуть пропонувати оформлення соціальних виплат для потерпілих. Для цього вони зазвичай використовують посилання на фішингові сайти, які можуть "викрадати" конфіденційну інформацію:

"На таких ресурсах громадянам пропонують вказати дані банківських карток нібито для зарахування грошей. Зібравши необхідні відомості, зокрема номер, термін дії картки та CVV-код, зловмисники привласнюють гроші з рахунків потерпілих", — йдеться у повідомленні.

Також у пресслужбі додають, що ще одним сценарієм можуть бути фейкові грошові збори. У таких випадках аферисти видають себе за благодійників, що збирають гроші для потерпілих, а потім витрачають їх на власні потреби.

Щоб уникнути шахраїв, у МВС радять отримувати інформацію лише з офіційних джерел, не переходити за підозрілими гіперпосиланнями та не вводити дані банківських карток на сумнівних сайтах.

Крім того, бажано надавати перевагу післяплаті послуг, донати переказувати лише на рахунки офіційних фондів та відомих активістів. Також в жодному разі не можна повідомляти особисті дані стороннім людям.

Пропонуємо до перегляду:

Дивіться нову серію анімаційного серіалу "Хробаки", створеного лисичанською студією "Час Пікчерз продакшн". Невеличкі сатиричні історії веселих хробачків з інтригуючим сюжетом іноді дійсно нагадують реалії сьогодення, але запевняємо вас – це все вигадка автора;), інтерв'ю з яким можна почитати тут.

Читайте також: "Всі настроєні позитивно. Так Путіну і передайте": Володимир Зеленський про контрнаступ

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: