01.08.2023, 09:33

Зеленський підписав закон щодо протидії незаконному використанню безпілотних повітряних суден

Иллюстративное фото / Открытый источник

Президент України Володимир Зеленський підписав закон, який надає право військовим Нацгвардії, поліцейським, співробітникам Держприкордонслужби та СБУ збивати безпілотники у разі порушення ними повітряного простору України та під час охорони критично важливих об'єктів інфраструктури.

Президент України Володимир Зеленський підписав законопроєкт ]]>№8185]]> про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо застосування правоохоронними органами безпілотних повітряних суден та протидії їх незаконному використанню. 13 липня Верховна Рада ухвалила цей законопроєкт в цілому, повідомляє Час Пік.

Метою законопроєкту є врегулювання питань застосування безпілотних повітряних суден у правоохоронній діяльності та протидії їх незаконному використанню.

Згідно з документом, безпілотні апарати заборонено використовувати над будинками поліцейських відділень, Служби безпеки України (СБУ) та об'єктами прикордонної служби як у період дії військового стану, так і після його завершення.

Законопроєкт пропонує розширити повноваження Нацгвардії, Нацполіції, Держприкордонслужби, СБУ щодо застосування ними спеціальних засобів (пристроїв) для перехоплення сигналів дистанційного керування безпілотниками, пошкодження або знищення їх при порушенні повітряного простору України під час охорони державного кордону, критично важливих об'єктів інфраструктури, у спеціальних зонах із особливим режимом.

Законопроєкт забороняє здійснювати польоти БПЛА над прикордонною смугою, за винятком випадків, визначених Кабміном, пунктами пропуску (контролю) через держкордон та контрольними пунктами в'їзду-виїзду, об'єктами Держприкордонслужби.

Крім того, для протидії диверсії та злочинності в окремих місцевостях можуть бути застосовані засоби та пристрої для тимчасового обмеження доступу до Інтернету та використання мобільного зв'язку.

Пропонуємо до перегляду:

Презентуємо вам шостий епізод анімаційного серіалу "Хробаки", присвячений болючим іміджевим втратам країни-окупанта. Крейсер “Москва”, газопровід “Північний потік”, Кримський міст… Далі буде!

Серіал створено лисичанською студією "Час Пікчерз продакшн". Автор ідеї Vit Richer, інтерв'ю з яким можна почитати тут.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк