03.09.2023, 18:28

Мобілізація обмежено придатних: Міноборони змінило список хвороб для оцінки придатності військовослужбовців

мобилизация в украине

Міністерство оборони України оновило перелік хвороб, за яким оцінюється придатність до військової служби, та впорядкувало проходження служби обмежено придатними особами.

Зміни до Положення про військово-лікарську експертизу до ЗСУ (наказ Міноборони № 402) внесені ]]>наказом Міністерства оборони № 490]]> від 18 серпня 2023 року і набули чинності 25 серпня. Також 25 серпня набули чинності зміни, внесені ]]>наказом № 456]]>, що передбачає спрощення вимог для служби в ДШУ та морській піхоті в особливий період, передає Час Пік.

Згідно з документами, за "спірними" статтями придатними визнаватимуть усіх, обмежено придатні будуть придатні за конкретною військовою спеціальністю (відповідне рішення прийматимуть ВЛК). Крім того, тепер спрощено вимоги до здоров'я для десантників та морпіхів: частина військових, які раніше визнавалися непридатними до служби у десанті, тепер будуть придатними до такої служби у особливий період, тобто під час мобілізації та війни.

Згідно з наказом Міноборони до служби будуть придатні особи з такими захворюваннями:

  • 2-в - клінічно вилікований туберкульоз;
  • 4-в - вірусні гепатити з незначним порушенням функцій;
  • 5-в - безсимптомний ВІЛ;
  • 13-в - хвороби ендокринної системи з незначними порушеннями функцій;
  • 14-в - легкі короткочасні хворобливі прояви розладів психіки;
  • 17-в - невротичні, пов'язані зі стресом та соматоформні розлади (фобійні, тривожні, обсесивно-компульсивні, адаптаційні, соматофортні та інші невротичні розлади, неврастінія, реакції на тяжкий стрес) при помірно виражених, короткострокових проявах;
  • 21-в - повільно прогресуючі хвороби центральної нервової системи;
  • 22-в - епізодичні та пароксизмальні розлади.

Відповідно до нововведень, одночасно з постановою про обмежену придатність до військової служби ВЛК має приймати постанову про придатність військовослужбовця до служби за конкретним військовим фахом (ВОС). У разі визнання військовослужбовця непридатним до служби військової спеціальності, командир частини перед переміщенням військовослужбовця на іншу посаду може направити його на ВЛК для визначення придатності до служби нової військової спеціальності.

Пропонуємо до перегляду:

Лисичанська студія анімації "Час Пікчерс продакшн" в колаборації з гуртом FoxBox до Дня Незалежності України презентують кліп нової пісні "Задля тебе". У цей непростий для всіх українців час дуже важливо оберігати один одного, не забувати казати про свої почуття тим, хто поряд, підтримувати наших мужніх воїнів на лінії вогню та не соромитися висловлювати свою любов до рідної країни. Українці вже показали, що разом ми – сила! І перемога обов’язково буде за нами!

Читайте також: Рєзніков зробив заяву щодо мобілізації в Україні: чи буде нова хвиля

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк