15.11.2023, 09:12

Російські війська намагаються перехопити ініціативу, наступаючи на кількох ділянках фронту - ISW

Фото: t.me / V_Zelenskiy_official

Російські війська, напевно, намагаються перехопити ініціативу на фронті, проводячи кілька одночасних наступальних операцій на сході України.

Поки що залишається незрозумілим, чи зможуть війська РФ повністю перехопити ініціативу, оскільки Сили оборони України продовжують тиск на критичних ділянках фронту. Про це ]]>йдеться ]]>в аналітичному звіті Інституту вивчення війни (ISW), повідомляє Час Пік.

Зазначається, що за словами кількох офіційних осіб України, ситуація на фронті залишається складною, проте ЗСУ зберігають контроль над "бойовим простором".

"Головнокомандувач Збройних сил України генерал Валерій Залужний 13 листопада під час розмови з головою Об'єднаного комітету начальників штабів США генералом Чарльзом Брауном заявив, що Авдіївський, Куп'янський та Мар'їнський напрямки є найбільш інтенсивними, але зазначив, що українські війська продовжують наступальні дії.

Командувач Сухопутними військами ЗСУ генерал-полковник Олександр Сирський наголосив, що російські війська ведуть одночасні наступальні дії в кількох напрямках й намагаються, зокрема, відновити ініціативу на північ та південь від Бахмута.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що українські сили повідомляють про посилення російських обстрілів на Куп'янському, Авдіївському та Донецькому напрямках", - йдеться у звіті ISW.

Як зазначають аналітики ISW, російські наступальні операції тривають на Куп'янському, Бахмутському та Авдіївському напрямках.

"Однак російським військам, ймовірно, буде важко повністю перехопити ініціативу, а українські війська продовжують власні наступальні операції та досягають значних успіхів на тактичному рівні вздовж фронту, зокрема, на заході Запорізької області та на східному (лівому) березі Херсона", - йдеться у звіті ISW .

На думку експертів ISW, російському військовому командуванню, ймовірно, доведеться вирішити, чи зберігати певні російські елементи на певних ділянках фронту для захисту від поточних українських наступальних операцій або передислокувати їх для підтримки наступальних операцій в інших місцях, які, ймовірно, залишаються без підкріплення.

"Ці рішення, ймовірно, завадять здібності Росії повністю відновити ініціативу найближчими тижнями", - йдеться у звіті ISW.

Глава Офісу президента України Андрій Єрмак 13 листопада заявив, що українські війська закріпилися на східному лівому березі Херсонської області. У виступі в Інституті Гудзона у Вашингтоні Єрмак наголосив, що, незважаючи на складну бойову обстановку, українські війська "закріпилися на лівому березі Дніпра" та продовжують контрнаступальні дії на невизначених ділянках фронту.

"Українські сили проводять масштабніші, ніж зазвичай, наземні операції на східному березі Херсонської області з середини жовтня 2023 р., і українські сили, схоже, здатні утримувати та забезпечувати свої поточні позиції на контрольованій РФ стороні Херсонської області", - сказано у звіті ISW .

Пропонуємо до перегляду:

Цей епізод присвячений "золотим рукам" та чавунним головам "видатних" науковців країни-агресора, які днями й ночами втілюють у життя "передові технології" розпилу грошей.

Серіал створено лисичанською студією "Час Пікчерс продакшн". Автор ідеї Vit Richer, інтерв'ю з яким можна почитати тут.

Наступний епізод анімаційного серіалу "Хробаки" розповідає про незламну боротьбу “бойових” комарів, бліх та гусаків з російськими загарбниками. Ви побачите всю правду без купюр про те, як “біомутанти” під керівництвом розвідки України взяли під повний контроль все, що відбувається на Росії, а її громадяни навіть не підозрюють про це…

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк