06.03.2024, 09:50

До 34 тисяч гривень: українським водіям готують новий штраф

авто

В Україні планують посилити відповідальність водіям за перевищення допустимого рівня шуму. Суми штрафів можуть сягнути 34 тисяч гривень.

Про це свідчить ]]>проєкт закону №9564]]>, оприлюднений на сайті Верховної Ради, передає Час Пік.

Судячи з картки проєкту закону, ініціатором виступив голова парламентської фракції "Слуга народу" Давид Арахамія. Документ перебуває на розгляді в Комітеті з транспорту та інфраструктури з серпня. Його розгляд було включено до порядку денного Ради наприкінці лютого. Наразі очікується, що його можуть розглянути найближчим часом.

Головною метою проєкту є удосконалення адміністративної відповідальності за порушення правил керування чи експлуатації транспортних засобів з перевищенням допустимого рівня шуму. Передбачається внесення коректив у поширену практику втручання в систему випуску вихлопних газів автомобілів, що призводить до збільшення рівня шуму від роботи двигунів.

Зокрема, так звані прямоточні глушники, подвійні спортивні системи та інші технічні вироби, не враховані в конструкції транспортних засобів, розглядаються як фактори порушення тиші та спокою громадян, що викликає невдоволення суспільства.

Автори документа переконані у неприпустимості гучних звуків за умов війни, які можуть бути сплутані з БПЛА.

Відповідно до змін, передбачених проєктом закону, за порушення правил шумового режиму планується застосовувати штрафи та позбавлення прав. Конкретно, за перше порушення передбачено штраф у розмірі 17 тисяч гривень, а за повторне - 34 тисячі гривень.

Читайте також: Запорізький автозавод та нові авто: яких "народних" новинок варто "боятися" від виробника

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк