12.04.2024, 10:30

Чи чекати українцям на аномальну спеку влітку: прогноз

лето

Ймовірно, у 2024 році літо в Україні не буде рекордно спекотним. "Охолодження" може бути пов'язане із температурою океану.

Про це свідчить прогноз завідувачої відділом прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту ДСНС та НАН України Віри Балабух у коментарі "]]>УНІАН]]>", передає Час Пік.

"І розрахунки, і експертні оцінки говорять про те, що у нас літо може бути спекотним. Але, якщо до цього йшлося про те, що воно може бути найспекотнішим, то зараз обережніше йдеться про це. Можливо, що це літо і не виявиться найспекотнішим. Хоча буде досить теплим", - вважає метеоролог.

Зокрема, ситуацію може вплинути стан океанів.

"І одне з таких явищ, яке спостерігається в океані, - це південне коливання. Тобто в екваторіальних широтах Тихого океану у нас спостерігається "Ель-Ніньйо" та "Ла-Нінья" - підвищення або охолодження екваторіальних вод, які суттєво впливають потім на циркуляцію... Зараз ми бачимо, що фаза "Ель-Ніньо" закінчується і дуже швидко температура океану починає охолоджуватися. Тобто ми переходимо в нейтральну фазу і, можливо, завдяки цьому температура повітря може дещо знизитися", - зазначає Балабух.

Водночас велику роль відіграватимуть і "космічні" фактори.

"Один із них - це сонячна радіація. Ви знаєте про ці цикли сонячні? 11-річні. Так от зараз у нас спостерігається 25-й цикл сонячної радіації. І відповідно, до жовтня відзначатиметься максимальна активність. І ось можливо, що цей фактор також вплине на те, що температура повітря влітку може бути вищою за норму", - прогнозує метеоролог.

Читайте також: Росіяни змінили тактику та інтенсивність обстрілів енергетичних об'єктів України, - НЕК "Укренерго"

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк