28.05.2024, 07:07

Мобілізовані ув'язнені стануть штурмовиками - Мін'юст

Мобилизованные заключенные станут штурмовиками - Минюст

Ув’язнені, які виявлять бажання мобілізуватися до лав Збройних сил України, служитимуть у штурмових підрозділах. 

Мобілізовані ув'язнені служитимуть у штурмових підрозділах Сил оборони. З них буде створено окремі загони. Це будуть монолітні підрозділи без "змішування з іншими військовослужбовцями". Про це заявив міністр юстиції Денис Малюська в етері національного телемарафону.

За словами міністра, мобілізовані засуджені наразі проходять підготовку та навчання. Участь у бойових діях жоден поки що не бере.

"Вже 613 ув'язнених вийшли та приєдналися до лав Збройних сил, проходять відповідну підготовку...

Станом на зараз це будуть штурмові підрозділи. Це будуть підрозділи, які поки що складаються виключно з осіб, які відбували покарання. Тобто це монолітні підрозділи без змішування з іншими військовослужбовцями.

Ми поки що не дійшли до ведення бойових дій цими підрозділами, іде підготовка. Можливо, ситуація зміниться, і вибір щодо змішування чи незмішування зміниться на іншу користь", - зазначив міністр.

Нагадаємо, Верховна Рада ухвалила законопроєкт, а Президент України Володимир Зеленський підписав закон, який дозволяє деяким категоріям ув'язнених мобілізуватися до лав Збройних сил України. Документ пропонує надавати можливість залучати до військової служби того, кому присудили обмеження або позбавлення волі за неважкими статтями.

Не буде мобілізовано засуджених за:

  • умисне вбивство,
  • зґвалтування,
  • сексуальне насильство,
  • злочини проти основ національної безпеки,
  • корупціонерів.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк