07.08.2024, 13:17

Зеленський підписав закони щодо продовження воєнного стану і мобілізації: подробиці

Оксана Мовчан | Всі новини автора
попрлор

Президент Володимир Зеленський підписав закони про продовження воєнного стану та загальної мобілізації в Україні ще на 90 днів, від 12 серпня до 9 листопада.

Це рішення було прийняте в рамках законів № ]]>11433 ]]>та № ]]>11434]]>, які опубліковані на офіційному сайті Верховної Ради, передає Час Пік.

Таким чином, обидва режими залишатимуться в силі принаймні до 9 листопада. Це вже дванадцятий раз, коли Україна вирішує продовжити воєнний стан і мобілізацію, що підкреслює серйозність та тривалість поточної ситуації в країні.

Рішення Зеленського про продовження воєнного стану та мобілізації вказує на незмінність курсу країни щодо забезпечення національної безпеки та оборони. Ці заходи спрямовані на підтримку боєздатності Збройних Сил України та інших військових формувань, а також на забезпечення безпеки цивільного населення.

Воєнний стан

Це особливий правовий режим, який ввели в Україні на початку повномасштабної війни. Його вводять у разі збройної агресії чи загрози нападу, коли є небезпека для незалежності та територіальної цілісності країни.

Воєнний стан передбачає надання відповідним органам державної влади, військовому командуванню, військовим адміністраціям та органам місцевого самоврядування повноважень, необхідних для відвернення загрози та відбивання агресії.

Загальна мобілізація

Це механізм рекрутингу та поповнення Збройних сил України. Під загальну мобілізацію підпадають військовозобов'язані українці для виконання обов'язку з оборони країни від агресора. Новобранці повинні пройти військовий вишкіл, після чого їх переміщують до підрозділу для несення служби.

Читайте також:

У Європарламенті закликали країни ЄС збільшити обсяги постачання зброї Україні

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк