24.08.2024, 20:46

ГУР провело "святкову" кіберспецоперацію: масована атака на російські ВПК

Марина Гончар | Всі новини автора
апрпо

Відзначаючи День незалежності України, Головне управління розвідки Міністерства оборони України (ГУР МОУ) разом з українською кіберспільнотою провело потужну кібератаку на об'єкти військово-промислового комплексу (ВПК) Росії.

За даними джерел, атака призвела до значних збоїв у роботі численних російських цифрових ресурсів та інфраструктури, передає Час Пік.

Масштаб атаки

Кібероперація, що отримала назву "святкова", була націлена на російські провайдери мобільного зв'язку, інтернет-платформи, а також інформаційні ресурси й хмарні сховища, які підтримують промислові об'єкти, що забезпечують діяльність ВПК РФ. Користувачі в Росії масово скаржаться на збої в роботі провайдера "Ростелеком", відсутність доступу до інтернету через операторів "MTC" та "Білайн", а також проблеми з сервісами "Яндекс", включаючи "Яндекс.Пошта", "Яндекс.Еда" і "Яндекс.Таксі".

Ціль атаки

Серед атакованих об'єктів – мережі таких промислових гігантів, як:

  • Автозавод "Чайка-сервіс", що постачає спеціалізовану техніку для російських силових відомств.
  • ООО "Контур-НИИРС", яке виготовляє обладнання для літаків і вертольотів.
  • ПАО "ИНЭУМ ім. І.С. Брука", що забезпечує технічні і програмні засоби, сервери і процесори.

Крім того, атаці піддалися хмарні та файлові сховища таких великих компаній, як "Mail.ru", VDSina, "Квідекс", ТОВ "Національні кабельні мережі", а також ПАО "Центральний телеграф". Загалом, були знищені ще щонайменше два десятки ресурсів компаній, що спеціалізуються на виробництві світлового обладнання, дизельних станцій, хостинг-провайдерів і балістичного захисту.

Наслідки атаки

У результаті операції зазнали ураження:

  • 33 сервери;
  • 283 службових ПК промислових об'єктів;
  • 15 хмарних і файлових сховищ;
  • 21 вебсайт.

Загальний обсяг знищеної інформації склав близько 70 терабайтів. На місці знищених вебресурсів українські хакери залишили "заглушки" з агітаційним контентом на підтримку переможних дій України.

Заява ГУР

"Це наш черговий кіберпривіт для мешканців боліт. Ми ще неодмінно побачимося. З Днем Незалежності України!" – йдеться в "листівці", що супроводжує кібератаку.

Цей кіберудар підкреслює зростаючу роль кібервійни у сучасних конфліктах та демонструє здатність українських кіберспеціалістів завдавати значних збитків ворогові в кіберпросторі.

Читайте також:

В ГУР підтвердили атаку на великий склад з боєприпасами у Воронезькій області РФ

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк