29.08.2024, 22:12

Україна втратила перший F-16: Генштаб ЗСУ підтвердив загибель пілота

Марина Гончар | Всі новини автора
пілот

Під час відбиття ракетного удару з боку Росії по території України, Повітряні сили України разом із зенітно-ракетними підрозділами застосували винищувачі F-16. Під час виконання бойового завдання один із літаків зазнав авіакатастрофи, в результаті якої загинув пілот Олексій Месь з позивним "Мунфіш".

Про це повідомив]]> Генеральний штаб Збройних Сил України]]> у четвер, 29 серпня, передає Час Пік

Перша втрата F-16

Інформацію про аварію одного з нових винищувачів F-16 в Україні оприлюднило видання Wall Street Journal, посилаючись на неназваного американського чиновника. Винищувач розбився під час масованого ракетного обстрілу України 26 серпня. Видання зазначає, що літак не був збитий, а зазнав аварії, але обставини інциденту залишаються невідомими.

Деталі повітряного бою

Згодом Генштаб ЗСУ підтвердив втрату бойового літака та надав додаткові подробиці. Винищувачі F-16 були залучені до операції разом з підрозділами зенітно-ракетних військ для знищення ворожих крилатих ракет. Використовуючи своє бортове озброєння, пілоти знищили чотири ракети. Проте, під час заходу на наступну ціль, зв'язок з одним з літаків був втрачений, і пізніше стало відомо, що він зазнав катастрофи, а пілот загинув.

Розслідування причин катастрофи

Для розслідування причин аварії Міністерство оборони призначило спеціальну комісію, яка вже працює в районі падіння літака. За інформацією CNN, до розслідування будуть залучені міжнародні експерти. Розглядаються різні версії аварії, включаючи можливий "дружній вогонь" з боку української ППО, технічну несправність літака або ж помилку пілота. Проте у Збройних Силах України наголошують, що ймовірність помилки пілота є малоймовірною, оскільки Олексій Месь був досвідченим льотчиком.

Пам'ять про Героя

У Повітряних Силах повідомили, що під час відбиття масованої атаки 26 серпня загинув пілот Олексій Месь. Перед катастрофою він успішно знищив три крилаті ракети та один ударний безпілотний літальний апарат. Головнокомандувач ЗСУ посмертно присвоїв йому звання полковника.

"Олексій героїчно провів свій останній бій в небі. Під час відбиття російського масованого комбінованого ракетно-авіаційного удару він врятував багатьох українців, знищивши смертоносні російські ракети, на жаль, ціною власного життя", — йдеться в повідомленні Повітряного командування "Захід".

Прощання з Героєм відбулося 29 серпня.

Олексій "Мунфіш" Месь був одним із перших, хто активно виступав за отримання F-16 для України та пройшов навчання на західних винищувачах. Його відданість справі та самопожертва залишаться в пам'яті як символ боротьби України за свободу.

Як повідомлялось раніше, у понеділок, 26 серпня, російські війська здійснили масштабний комбінований удар по об'єктах критичної інфраструктури України, спрямований на паливно-енергетичний сектор країни. Російська сторона використала широкий арсенал засобів нападу, щоб досягти своєї мети. За інформацією генерал-лейтенанта Олещука, в атаці було задіяно 236 засобів повітряного нападу, серед яких 127 ракет та 109 ударних безпілотників.

Читайте також:

Російські війська нарощують просування до Покровська: ЗСУ зміцнюються в Курщині: нові дані від ISW

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк