07.09.2024, 15:09

МЗС України звернулося до Тегерана на тлі інформації про передачу сотень балістичних ракет Іраном до РФ

ракеты

Іран передав РФ сотні балістичних ракет малої дальності для підтримки вторгнення до України. В обмін Тегеран може отримати російські винищувачі Су-35.

Про це йдеться у ]]>звіті]]> Інституту дослідження війни (ISW) від 6 вересня, передає Час Пік.

Як повідомляють аналітики, анонімний американський чиновник підтвердив американському виданню The Wall Street Journal, що Іран доставив ракети до РФ. А високопоставлений європейський чиновник заявив, що очікуються нові партії постачання іранських ракет країні-агресору.

У звіті нагадали, що у грудні 2023 року Іран та Росія підписали контракт на відправку іранських балістичних ракет ближнього радіусу дії Ababil та балістичних ракет малої дальності Fateh-360. Проте в ISW не вказали, які саме ракети входять до складу партії, яка нещодавно була передана в Росію. Разом з тим, агентство Reuters на початку липня повідомляло про розширення Іраном щонайменше двох своїх оборонних підприємств, які виробляють ракети та БПЛА. Деяке озброєння призначене для відправки до РФ.

"Росія, ймовірно, використовуватиме надані Іраном балістичні ракети для ударів по об'єктах української енергетичної, військової та цивільної інфраструктури протягом наступної осені та зими з метою подальшої дестабілізації українського суспільства та підриву оборонно-промислової бази України", - йдеться у звіті.

У свою чергу, МЗС України ]]>попередило]]> Іран про "руйнівні наслідки".

"Вкотре закликаємо керівництво Ісламської Республіки Іран утриматися від передачі Росії, яка, згідно зі Статутом ООН та нормами міжнародного права, є державою-агресором, будь-яких видів озброєння та військової техніки", - йдеться у заяві українського зовнішньополітичного відомства.

Понад два роки Україна щодня страждає від російських обстрілів, у тому числі й дронів іранського виробництва. МЗС зазначає, що поглиблення військово-технічного співробітництва РФ та Ірану несе серйозні загрози безпеці не лише для України, а й для всієї Європи, Близького Сходу та миру.

"Закликаємо світову спільноту посилити тиск на Тегеран та Москву заради захисту міжнародного миру та безпеки", - заявили в МЗС.

Україна також закликала Іран повністю припинити надавати зброю Росії та довести "щирість заяв свого політичного керівництва про непричетність до підживлення російської військової машини смерті".

"Застерігаємо офіційний Тегеран, що у разі підтвердження факту передачі Іраном балістичних ракет до Російської Федерації це матиме руйнівні наслідки для українсько-іранських двосторонніх відносин", - наголошує МЗС.

Читайте також: Іспанія передала Україні повну батарею системи протиповітряної оборони HAWK

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк