21.07.2020, 22:42

Археологи знайшли череп людини, що жила 11 тисяч років тому: знахідка розкрила жорстоку давню традицію

Марина Началова | Всі новини автора
череп

Археологи виявили в північно-східному Китаї череп дорослої людини, якому понад 11 тисяч років, і його форма вразила вчених.

Череп віком 11 200-11 400 років виявився в формі яйця, передає Час Пік з посиланням на зарубіжні ЗМІ.

Це найдавніший з відомих фактів навмисної деформації черепа в Євразії, повідомляють китайські, американські і пакистанські вчені в статті в журналі "Археологічні та антропологічні науки" ( "Archaeological and Anthropological Sciences").

У деяких древніх спільнотах, таких як майя, єгиптяни, гуни і полінезійці, череп навмисно деформувався в неприродну форму. Голову немовляти стискали рукою, потім її щільно стягували жорсткими плоскими предметами або тканиною. У дорослої людини, яка зазнала такої процедури, лоб більш плоский і високий, а задня частина черепа сплюснута. Така форма голови була ознакою високого статусу.

У цьому китайському артефакті деформований череп дорослої людини зберігає сліди твердих поверхонь, якими був стиснутий череп в дитинстві. КТ-сканування скам'янілості виявляє особливості, присутні в навмисно деформованих черепах, такі як постійні зміни кровотоку навколо мозку і зростання дрібних кісток, які називаються ворміновимі, ​​по краях основних кісток черепа.

Вік цього навмисно деформованого черепа і його місцезнаходження в північно-східній Азії, звідки люди емігрували в Північну і Південну Америку, дозволяють припустити, що іммігранти могли перенести цю культурну практику деформування дитячих черепів до Нового Світу.

]]>]]>Читайте последние новости Украины и мира в своем смартфоне в приложении ]]>Час Пик]]>

Теги новин: