19.09.2020, 12:24

Шнобелівську премію 2020 в галузі фізики вручили українським вченим

Шнобелевскую премию 2020 в области физики вручили украинским ученым

Українські вчені Іван Максимов та Андрій Потоцький отримали Шнобелівську премію 2020 року в галузі фізики. В якості грошового призу переможцям вручали банкноту Зімбабве номіналом 10 трильйонів доларів.

Гарвардський університет 17 вересня оголосив лауреатів Ig Nobel Prize 2020 року. 30-та церемонія вручення Шнобелівської премії через пандемію COVID-19 проходила онлайн, повідомляє Час Пік.

У статуті Ig Nobel Prize сказано, що Шнобелівською премією нагороджують авторів досліджень, які "змушують спочатку посміхнутися, а потім задуматися".

У галузі фізики лауреатами стали австралійські вчені українського походження Іван Максимов та Андрій Потоцький. 

У технологічному університеті Суінберн в Мельбурні вони проводили експерименти, щоб зрозуміти, що відбувається з живим земляним черв'яком при вібраціях на високих частотах.

В інтерв'ю виданню Guardian Australia вчені відзначили, що отримання Шнобелівської премії стало для них "великим сюрпризом". За даними The Guardian, дослідження вчених показало, як вібрації змушують дощових черв'яків формувати візерунки аналогічні тим, як реагують краплі води на вібрації.

Тепер вчені думають над тим, де можуть стати в нагоді результати їх дослідження. Наприклад, на їхню думку, це може бути корисно в нейробіології, як неінвазивний метод вивчення мозкових імпульсів, або в робототехніці для імітації рухів черв'яків.

Довідка: Ігнобелівська (Шнобелівська, Антинобелівська) премія заснована Марком Абрахамсом і гумористичним журналом "Аннали неймовірних досліджень" в 1991 році. Премією нагороджують за незвичайні і дотепні дослідження, щоб підстьобнути інтерес людей до науки, медицини і технологій.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк