21.10.2020, 07:32

NASA провела успішну операцію по забору проб ґрунту з астероїда Bennu: онлайн-трансляція

NASA провела успешную операцию по забору проб грунта с астероида Bennu

Національне управління США з аеронавтики й дослідження космосу (NASA) провело безпрецедентну операцію в космосі, під час якої зонд OSIRIS-REx відібрав зразки ґрунту з астероїду Bennu, вік якого порівнюють із зародженням Сонячної системи.

Дії зонда OSIRIS-REx транслюються на офіційному YouTube-каналі NASA. Очікується, що зонд OSIRIS-REx зі зразками повернеться на Землю у 2023 році, повідомляє Час Пік з посиланням на зарубіжні ЗМІ.

Апарат повільно спустився до поверхні астероїда, а потім вистрілив по ньому потоком газоподібного азоту під високим тиском. Це підняло пил, бруд та осколки гірських порід, які спеціальним насосом були зібрані в відсіки для зберігання вантажу OSIRIS-REx.

NASA провела успешную операцию по забору проб грунта с астероида Bennu

Ґрунт зонд забирав в автономному режимі, всього операція по збору тривала близько 10 секунд. За попередніми даними, апарат забрав близько 60 грамів ґрунту.

Як зазначили в NASA, зараз відбувається наступна фаза - відліт космічного апарату від астероїда.

"Збір зразків завершено. Все добре! Ми беремо зворотній курс! Після маневру TAG (Touch-And-Go – "доторкнутися та відлети") для забору зразків, наш космічний апарат OSIRIS-REx вистрілив своїми рушіями, щоби віддалитися від поверхні астероїда Bennu й відправитися на безпечну відстань", - повідомили в NASA.

Американський космічний апарат OSIRIS-REx запустили на орбіту астероїда "Бенну" в 333 млн км від Землі два роки тому.

Bennu - це щебеневий астероїд, який складається з пухких частин. Астрономи вперше помітили Bennu в 1999 р. і визначили, що його діаметр - близько 580 метрів, а період обертання навколо Сонця - 1,2 земних року.

Місія OSIRIS-REx повинна надати вченим нові дані про формування Сонячної системи, а також виявити потенційні сліди життя в інших місцях. Це перша місія NASA по поверненню на Землю зразків ґрунту астероїда.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк