17.11.2020, 22:21

Фрагмент прадавнього дна Тихого океану виявили в несподіваному місці

Марина Началова | Всі новини автора
тихий океан

Вчені виявили, що стародавні фрагменти дна Тихого океану йдуть униз в перехідну зону мантії Землі і простягаються на сотні кілометрів під Китаєм.

Ця скеляста плита, яка раніше вистилала дно Тихого океану, є реліктом океанічної літосфери - зовнішнього шару поверхні Землі, пише Science alert, передає Час Пік.

Однак літосфера не завжди розташовується зверху. Тектонічні плити повільно переміщаються, іноді стикаючись одна з одним. Під час цих зіткнень може статися геологічний процес, званий субдукцією, коли одна плита заходить під іншу і в кінцевому підсумку просувається все глибше в товщу планети.

У новому дослідженні вчені з Китаю і США стали свідками такого явища, що відбувається на більшій глибині, ніж будь-коли раніше. До цього вчені реєстрували плити, які занурюються на глибину близько 200 кілометрів.

Тепер, завдяки гігантській мережі з більш ніж 300 сейсмічних станцій, розкиданих по північному сходу Китаю, дослідники змогли побачити подію в набагато більш низькій точці, отримавши зображення частин тектонічної плити, яка раніше лежала під Тихим океаном. Згодом ця плита опустилася на глибину від 410 до 660 кілометрів від поверхні Землі.

Вчені зареєстрували два стрибка сейсмічних хвиль глибоко під землею, коли ці хвилі стикалися з аномаліями, що відносяться до верхньої і нижньої частини плити.

Хоча процес субдукції плити можна побачити під Китаєм, сама зона субдукції лежить далеко на схід, при цьому плита нахилена під відносно невеликим кутом в 25 градусів вниз.

Читайте ще: Дослідники зрозуміли, звідки взялися гігантські провали в льодах Антарктиди

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: