23.11.2020, 19:01

Різдвяний піст: як правильно почати і чого не повинні робити віруючі в цей період

Марина Началова | Всі новини автора
рождественский пост

Перед Різдвом Христовим православні віруючі постяться 40 днів. Терміни Різдвяного посту не зрушуються, він завжди триває з 28 листопада по 6 січня включно.

Останній день перед постом, коли дозволено вживати продукти тваринного походження, називається заговіння, повідомляє Час Пік.

Найчастіше заговіння припадає на 27 листопада. Але в нинішньому році є нюанс. Справа в тому, що в православ'ї встановлюється одноденний піст на кожну середу і п'ятницю. Оскільки 27 листопада в 2020 році припадає на п'ятницю, то в цей день їсти їжу тваринного походження вже буде не можна, отже, заговіння переноситься на четвер, 26 листопада.

У заговіння ще можна вживати м'ясо, яйця, молоко, рибу, здобу. За старих часів в останній день перед постом намагалися наїстися досхочу і нарозважатися. Це був останній день, коли дозволяється грати весілля.

Правда, сучасні дієтологи не схвалюють ідею наїдатися перед постом, як в останній раз. Так можна заробити серйозні проблеми з травним трактом. Лікарі радять звикати до пісної їжі поступово, за тиждень-півтора до початку посту слід вводити в раціон більше рослинної їжі, а кількість м'ясних і жирних продуктів, навпаки, потрібно зменшувати.

На різні дні Різдвяного посту встановлюються різні рекомендації до трапези. Понеділок, середа і п'ятниця - найсуворіші дні, коли практикується сухоядіння (дозволена тільки рослинна їжа, яка не зазнала термічної обробки, масло під забороною).

По вівторках і четвергах дозволено їсти гарячу їжу з рослинною олією, а в суботу та неділю можна додати в раціон рибу і вино.

В останній тиждень перед Різдвом, з 2 по 5 січня пост посилюється: рибу і вино вживати не можна. 6 січня, на Святвечір, багато віруючих взагалі нічого не їдять до заходу сонця, а ввечері накривають стіл з 12 пісних страв.

Церква не втомлюється нагадувати, що пост повинен включати в себе не тільки обмеження в їжі. Це час духовного очищення перед великим святом Різдва. Віруючі повинні в цей період утримуватися від розважальних заходів, подружньої близькості, приділяти якомога більше часу молитві і добрим справам.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк