24.11.2020, 22:26

Недоречні артефакти: 7 знахідок, над якими археологам довелося поламати голову

Марина Началова | Всі новини автора
Неуместные артефакты

Часом археологічні знахідки ставлять науковий світ в глухий кут, адже вони не відповідають нашим уявленням про ту чи іншу історичну епоху або місцевість. Такі речі прийнято називати "недоречними артефактами".

Але часто пояснення їм все ж знаходиться, хоч і не одразу. В одних випадках наука аргументовано пояснює появу таких знахідок, в інших - артефакти виявляються містифікацією і навіть обманом нашої власної уяви, повідомляє Час Пік.

Викопні "шестерінки"

Що ви бачите на фото? на перший погляд, це деталі якогось механізму, що "вросли" в камінь. Ось тільки вік таких скам'янілостей - сотні мільйонів років. В ту пору на Землі не існувало людей або інших розумних істот, які могли б створити подібне. На думку спадає версія про інопланетних гостей, але походження цього артефакту набагато прозаїчніше.

Так виглядають трохіти - скам'янілі членики стебел криноідей (морських лілій), які дуже схожі на шестерінки.

Антена на дні моря

29 серпня 1964 року американське дослідницьке судно USNS Eltanin проводило фотозйомку морського дна в районі Антарктиди, на захід від мису Горн. Сенсацією став один зі знімків, в кадр якого потрапило щось, схоже на антену. На глибині близько 3900 метрів знаходився довгастий об'єкт з симетричними відгалуженнями.

У любителів НЛО не було сумнівів, що це антена, яка потрапила на морське дно з борта інопланетного космічного корабля. Однак біологи швидко пояснили "сенсацію": насправді камера сфотографувала глибоководну губку виду Chondrocladia concrescens, яка була вперше виявлена ​​в 1880-ті роки як раз в цій місцевості.

Антикітерський механізм

У 1901 році недалеко від грецького острова Антикітера з древнього судна, яке лежало на дні моря, було піднято загадковий механізм. Він містив не менше 30 бронзових шестерень в прямокутному дерев'яному корпусі, на бронзових передній і задній панелях якого були розміщені циферблати зі стрілками. Датується механізм другою половиною II століття до н. е.

Знахідка, прямо сказати, була незвичайною. Довгий час вчені губилися в здогадах, для чого цей предмет призначався. І тільки в другій половині ХХ століття, коли почали проводити дослідження за допомогою рентгенівського випромінювання, стало зрозуміло, що стародавні греки використовували прилад для розрахунку астрономічних подій. Цей та інші подібні артефакти змусили науковий світ переглянути уявлення про рівень розвитку технологій в період античності.

Свічка запалювання всередині каменю

13 лютого 1961 року в горах Косо поблизу селища Оланчо в Каліфорнії геологи збирали жеоди - геологічні утворення, заповнені мінералами. Зовні такі об'єкти виглядають як камінь, але якщо їх розпиляти, можна побачити красиві кристали мінералів всередині. Але, розпилявши один з підібраних каменів, вчені з подивом виявили в ньому товстий зріз округлої форми з білої кераміки з двохміліметровим металевим стрижнем в центрі. Сам же керамічний циліндр був розміщений всередині шестикутника з окисленої міді і ще якихось невстановлених матеріалів.

З огляду на, що середній вік жеод становить близько 500 тисяч років, стали з'являтися конспірологічні версії появи знахідки, яка отримала назву "артефакт з Косо": від стародавніх невідомих цивілізацій до інопланетян і подорожей у часі.

Незабаром з'ясувалося, що артефакт являє собою автомобільну свічку запалювання фірми Champion 1920-х років, яка знаходиться в залізистій конкреції. Лише через багато років вчені пояснили, що свічка опинилася всередині конкреції через швидке окислення, характерне для залізних і сталевих предметів, що знаходяться в землі.

Лампи і вертольоти на малюнках древніх єгиптян

Іноді артефакти робить "недоречними" людський мозок. Схематичні зображення мають властивість викликати в нашій свідомості найбільш звичні образи з життя. Так, наприклад, багато хто бачить електричну лампу на барельєфі в храмі богині Хатхор в єгипетському місті Дендера. Хоча на малюнку зображена всього лише квітка лотоса зі змією всередині.

Мабуть, ще більш таємниче виглядають ієрогліфи в храмі Осіріса в Абідосі, датовані XIII століттям до н.е., в яких сучасна людина вгадає обриси вертольота, дирижабля, літака і підводного човна. Історики поспішають заспокоїти любителів конспірології: справа в тому, що стіни храму представляли собою палімпсест, або накладення одних ієрогліфів на інші. Старі піктограми були заштукатурені, а поверх них нанесені нові. Згодом в деяких місцях штукатурка висипалася, з'явилися тріщини і відколи, і утворилися зовсім нові зображення.

Загадкові черепи

Деякі "сенсаційні" артефакти і зовсім виявляються містифікаціями. Так сталося з кришталевими черепами, які з XIX століття торговці доколумбовими старожитностями видавали за спадщину цивілізацій ацтеків, майя і ольмеків, стверджуючи, що вік черепів не менше 500 років. Згодом дослідження показали, що черепи були виготовлені в XIX і XX століттях, причому досить грубим способом.

Пілтдаунска людина

Підробкою також виявився череп "пілтдаунської людини", який наробив багато шуму в 1912 році. Тоді газети поширили новину, що поблизу англійського села Пілтдаун був знайдений череп древньої істоти, яке представляє собою відсутню ланку між мавпою і людиною. "Відкриття" зробив археолог-любитель Чарлз Доусон.

Протягом року в тому ж місці знайшли ікло, що поєднувало риси людського і мавпячого, а також фрагменти черепа другої особини і кістки тварин.

Лише в 1953 році було встановлено, що ця знахідка - містифікація. Фрагменти людського черепа були пофарбовані і мали вік всього близько 1000 років, щелепа і зуби належали орангутану і були підточені, щоб бути схожими на людські. Ікло не відповідало віку інших знахідок і також було пофарбованим.

Нагадаємо, британський археолог стверджує, що розкопав будинок Ісуса Христа.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: