05.12.2020, 10:01

Чи потрібно збивати температуру 37: лікарі не можуть прийти до однозначної думки

Марина Началова | Всі новини автора
температура

Український лікар-анестезіолог Павло Сільковський відкинув заяву ізраїльського колеги про те, що будь-яке підвищення температури, навіть до 37 градусів, потрібно обов'язково збивати.

Як повідомляв Час Пік, недавно в інтерв'ю "Обозревателю" ізраїльський анестезіолог Борис Бриль заявив, що температуру 37 збивати необхідно.

З ним не згоден анестезіолог з Рівного Павло Сільковський, який дав коментар спільноті "По той бік новин".

"Це той момент, коли змішали все в купу і просто вводять в оману простих людей. Я припускаю, що навіть слова лікаря тут теж трактуються неправильно", - заявив він.

За словами лікаря, температура, кашель, біль у організмі є захисними процесами, які забезпечують і підтримують гомеостаз. Однак, якщо пацієнт знаходиться під контролем лікаря, то деякі з цих механізмів можна усувати.

Наприклад, біль. Вона є захисним механізмом, оскільки якби людина не відчувала біль при падінні, дотику до гарячого і т.д., то більшість людей не дожили б навіть до повноліття. Однак біль можна виключати в таких випадках, як операції, стоматологічні маніпуляції і т.п.

"Це робиться виключно під наглядом фахівця і на конкретний часовий проміжок. Якщо ж у домашніх умовах людина знеболить собі біль у животі при апендициті, то може втратити життя", - підкреслив Сільковський.

Він зазначив, що з температурою тут повна аналогія. Коли в організмі є бактеріальна інфекція, ми контролюємо її антибіотиком - він вбиває інфекцію і необхідність в температурі, яка має антибактеріальну і антивірусну дію, відпадає. Тому ми можемо її збивати, вона вже не потрібна.

Але при вірусній інфекції антибіотик безсилий. Противірусні препарати часто теж неефективні. Наприклад, проти COVID. В такому випадку залишається тільки температура, підвищення якої також грає противірусну роль.

"Якщо в такому випадку ми ще й знижуватимемо температуру, можемо мати набагато гірші наслідки. Все це може закінчитися дуже плачевно", - заявив Сільковський.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: