08.12.2020, 22:57

На кілометр нижче океанського дна знайшли організми, які живуть при +120 градусах Цельсія

Марина Началова | Всі новини автора
океан

На глибині майже 1200 метрів нижче океанського дна виявлені мікроорганізми-гіпертермофіли, які живуть в середовищі з температурою до +120 градусів Цельсія.

Відкриття зробила міжнародна команда вчених на чолі з Каєм-Уве Хінріксом з Бременського університету, аналізуючи зразки із зони субдукції біля узбережжя Японії, передає Час Пік з посиланням на зарубіжні ресурси.

Дослідники, використовуючи японське дослідницьке судно Chinkyu, проводили буріння в Нанкайській западині, яка розтягнулася майже на 900 кілометрів уздовж східного узбережжя острова Хонсю. Були підняті зразки з глибини майже 1200 метрів нижче рівня дна океану. Ця зона сейсмічно активна, гарячі шари літосфери перебувають вище, ніж в інших місцевостях, тому вже на глибинах від 1000 метрів температура перевищує 100 градусів Цельсія.

Вчені виявили, що в міру збільшення глибини щільність мікробної популяції зменшується, а при досягненні температури середовища 45 градусів Цельсія - майже зникає.

У більш глибоких шарах практично не спостерігається живих клітин, однак в той же час зростає концентрація бактеріальних ендоспор, які можуть перечікувати найнесприятливіші умови. Максимальна їх кількість спостерігається при температурі 85 градусів Цельсія. Вчені вважають, що деякі мікроорганізми здатні переходити в вегетативний стан, чекаючи більш сприятливих умов для існування, на дуже довгий час, порівнянний з часовими масштабами геологічних процесів.

Однак вегетативні клітини були виявлені ще нижче - на глибинах, де температура досягає 120 градусів Цельсія. При величезному тиску вода при такій температурі не кипить, але насичена сульфатами та іншими солями. В такому середовищі здатні виживати оцтовокислі та сульфатредуцируючі мікроби-гіпертермофіли, які і були виявлені на глибині майже 1200 метрів під дном океану.

Флуоресцентна мікрофотографія клітин із зразків: зліва - з глибини 652 метрів (температура 76 градусів Цельсія), праворуч - 1177 метрів (120 градусів Цельсія).

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: