20.12.2020, 21:06

Злиття Америки, Євразії і Африки: Геофізики прогнозують появу на Землі суперконтиненту

Марина Началова | Всі новини автора
суперконтинент

Рух континентів на планеті Земля призведе до того, що через сотні мільйонів років утвориться суперконтинент, і це може змінити глобальний клімат.

Вчені недавно змоделювали вигляд Землі з далекого майбутнього і представили результати 8 грудня на щорічних зборах Американського геофізичного союзу (AGU), які в цьому році проводилися онлайн, передає Час Пік з посиланням на зарубіжні ЗМІ.

Вчені досліджували два сценарії: у першому, приблизно через 200 мільйонів років в майбутньому, майже всі континенти перемістяться в Північну півкулю, а Антарктида залишиться зовсім одна в Південній півкулі. У другому сценарії, приблизно через 250 мільйонів років, суперконтинент утвориться навколо екватора і буде розповсюджуватися на Північну і Південну півкулі.

Для обох сценаріїв дослідники розрахували вплив на глобальний клімат на основі топографії суперконтинентів. Вони були здивовані, виявивши, що, якщо континенти з'єднуються на півночі і місцевість гориста, глобальні температури значно нижчі, ніж в інших моделях. Такий результат може означати глибокий льодовиковий період, не схожий на жоден в минулому на Землі, і триватиме він не менше 100 мільйонів років.

За твердженням вчених, за історію існування Землі було вже кілька періодів, коли континенти зливалися в суперконтинент, який потім розпадався. Найбільш недавнім суперконтинентом була Пангея, яка існувала приблизно від 300 до 200 мільйонів років тому і включала в себе частини, які зараз є Африкою, Європою, Північною Америкою і Південною Америкою. До Пангеї був суперконтинент Родінія, який існував від 900 мільйонів до 700 мільйонів років тому, а до цього була Нуна, яка утворилася 1,6 мільярда років тому і розпалася 1,4 мільярда років тому.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: